Producţia de automobile a Cehiei va fi în acest an cu un sfert de milion de unităţi mai mică decât estimările, din cauza deficitului global de semiconductori

mașini, skoda, auto sursa foto: Pixabay

Producţia de automobile a Cehiei va fi în acest an cu un sfert de milion de unităţi mai mică decât estimările, din cauza deficitului global de semiconductori, iar sectorul auto va pierde vânzări de 200 de miliarde de coroane (9,14 miliarde de dolari), a afirmat duminică Asociaţia Industriei Auto (AutoSAP), transmite Reuters.

Potrivit AutoSAP, producţia internă de vehicule de pasageri a scăzut în septembrie cu 53,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 56.157 de unităţi.

Impactul lipsei semiconductorilor este mai mare decât cel mai măsurilor de carantină luate anul trecut din cauza pandemiei de coronavirus, AutoSAP cerând guvernului să activeze un program de sprijin creat în 2020 pentru a compensa firmele pentru salariile angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic.

AutoSAP a mai arătat că producţia de automobile a crescut cu 2,9% în primele nouă luni ale acestui an, la 831.653 de unităţi.

”Începând din august, producţia a fost afectată semnificativ de reducerea activităţilor, iar în septembrie statisticile confirmă tendinţa negatică”, a avertizat AutoSAP.

Skoda Auto, divizie a grupului german Volkswagen şi cel mai mare producător auto din Cehia, a anunţat că va limita sau va opri producţia la fabricile din Cehia, începând din această săptămână, posibil până la sfârşitul anului.

Sectorul auto este coloana vertebrală a economiei industrializate a Cehiei, având 180.000 de angajaţi şi asigurând un sfert din producţia industrială.

Potrivit SAP, producătorii auto vor pierde venituri de 120 de miliarde de coroane, iar furnizorii de componente 80 de miliarde de coroane. Veniturile de 200 de miliarde de coroane sunt echivalente cu circa 3,3% din produsul intern brut nominal din 2021.

Alţi producători care asamblează vehicule în Cehia sunt Hyundai, care este cel mai puţin afectat de criza cipurilor, şi Toyota.

sursa: News.ro, sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: