Mai mulţi producătorii de pâine din Rusia i-au informat pe retaileri că intenţionează să crească preţurile cu 7% până la 12% începând din luna august, din cauza majorării costurilor de producţie şi a efectului limitat privind măsurile de sprijin introduse de stat, informează agenția Reuters, preluată de Agerpres.
Rusia, unul din cei mai mari exportatori mondiali de grâu, a introdus, începând de la finele anului trecut, o serie de restricţii la exporturile de cereale şi plafonări de preţuri la uleiul de floarea soarelui şi zahăr în sistemul de retail, în speranţa că astfel va fi redus efectul inflaţionist al majorării preţurilor la alimente pe piaţa internă, arată un articol publicat luni în cotidianul financiar rus Kommersant.
În timp ce preţurile de retail pentru uleiul de floarea soarelui şi zahăr sunt stabile, în cazul producătorilor de pâine au crescut au declarat unii dintre aceşti producători, pentru Kommersant. Ei au adăugat că au crescut şi preţurile la margarină, precum şi costurile cu ambalarea şi transportul.
În replică, Ministerul rus al Agriculturii a apreciat că nu există motive pentru o majorare semnificativă a preţurilor la pâine deoarece preţurile interne la grâu au scăzut cu 7,2% în acest an. În paralel, preţurile la pâinea din făină de grâu au crescut în Rusia cu 4,6% de la începutul anului. Ministerul rus al Agriculturii a adăugat că producătorii de păine primesc subvenţii de la stat, de două ruble (0,027 dolari) pe kilogram, pentru a nu majora preţurile.
Cu toate acestea, producătorii de pâine au declarat pentru Kommersant că aceste subvenţii nu acoperă decât o parte din costurile lor majorate, iar unii dintre aceşti producători au spus că au decis să nu încerce să obţină aceste subvenţii de la stat.