Un malware, strecurat în aproximativ 2.500 de aplicaţii, a reuşit să infecteze 128 de milioane de iPhone-uri, transmite News.ro. iPhone-urile nu sunt scutite de probleme de securitate, iar acestea nu au neapărat un impact mai mic decât alte smartphone-uri. Diferenţa majoră, aşa cum arată informaţiile scoase la lumină de procesul dintre Apple şi Epic, este că Apple păzeşte mai bine decât alţi producători informaţiile care-i pot afecta imaginea. În 2015, experţii în securitate avertizau în legătură cu XCodeGhost, un malware care se răspândea, la acea vreme, pe iPhone-uri, prin intermediul unor aplicaţii infectate, descărcate direct din App Store.
Acum, prin intermediul procesului dintre Apple şi Epic, aflăm şi care a fost impactul real al malware-ului pe care Apple nu l-a depistat şi pe care utilizatorii săi l-au luat pe iPhone prin descărcarea unor aplicaţii din magazinul oficial. În jur de 2.500 de aplicaţii găzduite de App Store conţineau malware-ul XCodeGhost. Prin intermediul acestora, au fost infectate aproximativ 128 de milioane de iPhone-uri. O astfel de răspândire nu putea fi posibilă dacă măsurile de securitate ale Apple erau decente.
Datele companiei americane arată că 55% dintre victime erau din China, dar şi în Statele Unite au fost compromise peste 18 milioane de iPhone-uri.
Hackerii au modificat Xcode, software-ul pentru dezvoltarea aplicaţiilor creat de Apple, strecurând malware-ul în acesta. Apoi l-au publicat pe forumurile dezvoltatorilor de iOS şi OS X. Dezvoltatorii l-au preluat şi l-au inclus în propriile aplicaţii, iar Apple l-a distribuit prin App Store. Printre aplicaţiile care au contribuit, fără voie, la răspândirea malware-ului, s-au numărat şi nume mari, precum WeChat şi versiunea pentru China a jocului Angry Birds 2.