Prime Batteries Technology investește 1 miliard de euro pentru a crește capacitatea de producție de baterii în România, însă vede o problemă cu materia primă, pe care nu o poate lua din țară

nordis, mamaia, hotel Sursa Foto: Grupul Nordis

Producătorul român de baterii Prime Batteries Technology va investi 1 miliard de euro în creșterea capacității de producție la 2 GWh, pentru ca până în 2026 să ajungă la 8 GWh, după ce la grupul european de inovare și tehnologie EIT InnoEnergy a cumpărat o parte dintre acțiunile companiei. Prima parte a investiţiei, în creşterea capacităţii la 2 GWh producţie anuală, va fi la Cernica, unde Prime Batteries are deja o fabrică.

„În momentul de față o să scalăm la 2 GWh urmând ca până în 2026 să scalăm la 8 GWh. Acesta este planul. Cei 2 GWh vor fi scalați în Cernica, unde avem astăzi în prezent prima fabrică. Avem deja terenul în proprietate, va fi o nouă construcție. Avem deja autorizație de construire emisă de către Primăria Cernica”, a declarat Adrian Polec, co-fondatorul Prime Batteries Technology.

Principala materie primă pentru fabrica de la Cernica va fi litiu, nichel, cupru şi aluminiu. Compania spune că lanțul său de aprovizionare este unul european și nu importă nimic din China. Majoritatea materialelor provin global, din Australia, Canada, America de Sud, de peste tot din lume.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Mă refer aici la partea de minerale care vin rafinate către Europa, iar apoi din Uniunea Europeană, de la furnizori sau mai bine spus mari extractori de minerale care sunt jucători la nivel global. Noi cumpărăm acele materiale, le procesăm și facem produsul final”, spune Adrian Polec.

Compania va livra produsele sale pe 3 verticale: zona de automotive, aplicații industriale și stocarea de energie electrică, de la reglaj de frecvență până la înmagazinarea energiei electrice produsă din parcuri eoliene și solare din timpul zilei pentru a fi utilizată ulterior, în funcție de consum.

Acesta spune că cu greu își vor putea asigura materia primă din resursele României, având nevoie de nichel, cupru și aluminiu. „Astea sunt materialele esențiale. Probabil după proiectul de 8 GWh, ne vom uita să ne integrăm pe verticală și în această producție. Vreau să integrez cât mai mult posibil în România, ceea ce înseamnă si pe parte de aluminiu și producție de cupru”.

Cea mai mare provocare în vânzarea bateriilor în momentul de față, reprezentanții Prime Batteries Technology spun că cererea este mult prea mare față de producție. În situația de față aceștia spun că nu văd niciun fel de impediment în tehnologie si în procesul de fabricare. Singura problemă pe care o au este construcția efectivă a acestor fabrici.

În prezent, Prime Batteries are o capacitate de producţie de baterii litiu-ion în România de circa 0,2 GWh anual.

Prime Batteries Technology produce baterii litiu-ion și sisteme de baterii personalizate pentru sectorul auto, rețelele inteligente și sectorul industrial. Compania deține o expertiză  în ceea ce privește producția integrată de baterii, care include fabricarea de celule, construirea de module și pachete.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: