Prime Batteries și grupul Monsson au pus în funcțiune cea mai mare capacitate de stocare de energie electrică în baterii din România

Baterie Monsson Prime Batteries Sursa foto: Monsson

Prime Batteries și Monsson a pus miercuri în funcțiune cea mai mare capacitate de stocare a energiei electrice în baterii din România, conform unui comunicat de presă. Această capacitate face parte din primul proiect hibrid fotovoltaic-eolian-baterii, instalat în cadrul Parcului Eolian Mireasa, cu o capacitate de 50 MW, aflat în județul Constanța și a fost inaugurată recent.

Unitatea de stocare are o putere instalată de 24 MWh – (6MWx4h), este construită în județul Constanța de către Monsson, printr-un proiect unicat, aflat în brevetare, și folosește baterii de producție autohtonă, produse de compania românească Prime Batteries Technology.

Conform companiilor, această primă etapă este doar una din cele trei etape care vor constitui un total de 216 MWh capacitate de stocare ce va fi dată în exploatare pe parcursul anilor 2024 și 2025.

Unitatea de stocare va fi încarcată cu energie produsă de Parcul Eolian Mireasa existent în operare de 50MW, cu energie fotovoltaică produsă de Parcul fotovoltaic Gălbiori 2 de 35MW aflat în construcție și conectat la rețea în 2024, cât și de la rețeaua națională când nu este vânt sau soare. Controlul proiectului hibrid este total automat de la distanță, fără personal operațional local și va funcționa în sistem integrat, printr-un software propriu dezvoltat de Monsson.

„Investiția este realizată din surse proprii și a fost inițiată cu scopul de a reduce volatilitatea producției de energie regenerabilă din portofoliul propriu și ca ajutor pentru echilibrarea SEN. Astfel, unitatea de stocare va ajuta în final la creșterea gradului de penetrare a energiilor regenerabile în România și la reducerea costurilor cu energia pentru consumatorii finali, testând funcționalitatea bateriei pentru a demonstra beneficiile imediate ale instalațiilor de stocare atașate surselor de producere a energiei regenerabile. Dorim să promovăm astfel de soluții atât în România, cât și peste tot în Europa” a spus Sebastian Enache, membru al board-ul Monsson.

“La un an de la vizita pe care am făcut-o cu președintele Klaus Iohannis la RENEWACAD, mă bucur că avem oportunitatea să inaugurăm cu specialiști din domeniul energetic acest proiect. Faptul că schimbările climatice sunt reale nu mai este un secret pentru nimeni și limitarea prin orice măsuri a acestora este și o prioritate a Administrației Prezidențiale. Ne uităm spre regenerabile în acest sens și integrarea regenerabilelor în sistem are nevoie și de stocare. Prin urmare, proiectul vostru hibrid deschide calea și către alte proiecte. Felicitări pentru elementele de inovație românească din spatele proiectului, inovație care este absolut necesară“, a declarat cu ocazia inaugurării proiectului Alexandra Bocșe – Consilier de stat la Administrația prezidențială.

Este esențial ca tranziția spre energie regenerabilă să fie realizată într-un mod sustenabil. Intermitența reprezenta o problemă care trebuie adresată și rezolvată, pe cât posibil, la sursa care o generează.  Aici, Prime și-a asumat încă din anul 2016, rolul de furnizor de soluții. În piață, suntem identificați ca producător de baterii, însă business-ul nostru principal este furnizarea de soluții de stocare în baterii litiu-ion. Aici am găsit o sinergie cu Monsson, deoarece experiența lor în industria energiei regenerabile a condus la proiecte precum cel din parcul Mireasa,” a explicat Vicențiu Ciobanu, directorul general al Prime Batteries Technology.

“Țin să vă felicit că ați realizat ceva ceea ce ne dorim de foarte mult timp. De ce este bună stocarea? De ce inclusiv băncile ar trebui să fie mult mai prietenoase cu această sursă? Stocarea reprezintă și consum și producție în același timp și trebuie tratată și reglementată ca atare și, de ce nu, prioritizată. Dacă ne uităm în trecut și vedem angajamentele pe care ni le-am asumat în fața organismelor europene de a elimina cărbunele, ne uităm că avem nevoie de energie în bandă și stocarea este soluția”, a spus la rândul său Gabriel Andronache – Vicepreședinte al ANRE, în cadrul evenimentului de inaugurare.

“Vreau să felicit echipa Monsson și Prime pentru că este o realizare românească și astfel de soluții trebuie sprijinite de noi toți ca români. Uitați-vă ce se întâmplă în piață! Pe timpul zilei, la prânz, când avem soare și prosumatori cât și producție din energie fotovoltaică, avem un preț de 0 lei / MWh. Soluții de stocare sunt binevenite. Dacă în ultimii 2 ani am făcut cu toții eforturi să urnim producerea de energie electrică în România, trebuie cu toții să ne unim forțele să atragem și consumatori. În Dobrogea, avem o putere instalată de 3280 MW în condițiile în care consumul este de doar 300 MW. Susțin ca alături de instalații de stocare, să atragem consumatori care să ajute sistemul”, a adăugat Virgiliu Ivan – Director UNO-DEN din cadrul Transelectrica.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: