Primăria Sector 3 va împrumuta 500 de milioane de lei pentru cofinanţarea proiectelor cu bani europeni pentru renovarea energetică a clădirilor

reabilitare bloc sector 2 Sursa foto: ps2.ro

Primăria Sectorului 3 urmează să contracteze un împrumut în valoare de până la 500 de milioane de lei, conform unei hotărâri aprobate în şedinţa de miercuri a Consiliului Local, cu 17 voturi “pentru” şi 9 voturi “împotrivă”, transmite Agerpres.

Potrivit hotărârii, banii urmează să fie folosiţi la cofinanţarea proiectelor cu bani europeni pentru renovarea energetică a clădirilor.

Nina Costea, consilier local USR, a atras atenţia asupra faptului că Guvernul pregăteşte un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru limitarea cheltuielilor bugetare.

“Noi ne împrumutăm în continuare sau aşteptăm să vedem ce se impune prin ordonanţa aceasta?”, a întrebat ea, în şedinţa Consiliului Local Sector 3.

Leonard Cristache, şef serviciu la Serviciul Financiar Buget-Execuţie Bugetară, a replicat că ordonanţa respectivă nu a intrat deocamdată în vigoare.

“E adevărat că umblă nişte zvonuri, dar suntem la nivel de zvonuri la momentul actual. Nu ne împrumutăm la trezorerie. (…) Ordonanţa de anul trecut excepta creditele bancare”, a precizat el.

Proiectul prevede contractarea/garantarea unei finanţări rambursabile interne în valoare de maxim 500.000.000 lei, cu o maturitate de maximum 15 ani.

Contractarea finanţării se va face pentru realizarea unor proiecte din fonduri europene nerambursabile.

Conform referatului de aprobare, pe 10 iunie Autoritatea de Management pentru Programul Regional Bucureşti-Ilfov a lansat apelul de proiecte pentru renovarea energetică a clădirilor, apel adresat solicitanţilor care doresc să realizeze intervenţii la clădiri de tip exclusiv rezidenţial (cu destinaţie 100% ‘locuinţe’) sau la clădiri rezidenţiale mixte (cu destinaţie preponderent ‘locuinţe’).

Sectorul 3 a depus 18 cereri de finanţare, însumând 144 de clădiri rezidenţiale, respectiv 11.113 apartamente.

În cadrul proiectelor depuse, rata de cofinanţare a Sectorului 3 a fost de 27% din valoarea cheltuielilor eligibile, unele proiecte având şi contribuţie privată, respectiv contribuţia asociaţiei de proprietari între 2 şi 25%. În cadrul proiectelor nu au fost cheltuieli neeligibile.

Contribuţia din partea Fondului European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat este de maxim 73%, scăzând proporţional în funcţie de contribuţia asociaţiei de proprietari pentru fiecare proiect.

Finanţarea de maximum 500.000.000 de lei va putea fi contractată după obţinerea avizului Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: