“Prietenia” economică româno-americană: SUA, locul 5 într-un clasament al investitorilor străini/ 8300 de firme cu capital american/ Exporturi la niveluri record

drapel SUA dolari

România are aproximativ 8300 de societăți cu capital american, exporturile românești pe această piață au ajuns anul trecut la niveluri record, iar în clasamentul investitorilor străin întocmit de BNR, SUA e pe locul 5, după Germania, Austria, Franța și Italia.

“Tablou” de 4 Iulie:

Exporturile românești pe piața americană au ajuns anul trecut la niveluri record pentru relația bilaterală, acesta atingând pragul de aproximativ 2,8 miliarde dolari, conform prognozelor publicate în toamnă de Ambasada României în SUA. Prognoza se bazează pe evoluția ascendentă din primul semestru al acestui an a schimburilor comerciale bilaterale româno-americane care au urcat de la nivelul de 1.444 miliarde dolari la 2.167 miliarde dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 50,1%. Astfel, exporturile românești pe piața americană au înregistrat un avans de 37,3%, până la nivelul de 1.393 miliarde dolari, iar 773,7 milioane de dolari au reprezentat importurile din SUA.

În primul trimestru al anului 2021, România a fost cel de-al 61-lea partener comercial al SUA (avans de 6 poziții în acest clasament, comparativ cu cel de la sfârşitul anului 2020) şi a reprezentat 0,099% din totalul schimburilor comerciale bilaterale ale SUA cu restul lumii.

La export (i.e. exporturile româneşti în SUA) ţara noastră s-a situat pe locul 60 din 228 de ţări și teritorii autonome cu care SUA întreţin relaţii comerciale bilaterale (aceeași poziție comparativ cu clasamentul din 2020 şi devansând ţări din regiune, precum Bulgaria, Lituania, Grecia, Serbia, Croaţia s.a.)

La import (i.e. exporturile SUA către țara noastră), România a fost cel de-al 67-lea partener comercial american (avans de 13 poziții față de clasamentul de la sfârșitul anului 2020).

Din punct de vedere al balanţei comerciale, România s-a aflat pe locul 44 între partenerii comerciali cu care Statele Unite a înregistrat deficit comercial (creștere de 6 poziții comparativ cu sfârșitul anului 2020).

În primul semestru al anului trecut, principalele 5 categorii de produse exportate în SUA au fost mașini și echipamente electrice, mașini și echipamente mecanice, lemn și articole din lemn – 134,4 milioane dolari – 9,6% din total; fier și oțel – 97,9 milioane dolari – 7,0% din total; vehicule (altele decât cele pentru calea ferată sau tramvaie) – 80,4 milioane dolari – 5,7% din total.

În ceea ce privește importurile din SUA, în perioada analizată, principalele 5 categorii de produse importate au fost:

  • vehicule (altele decât cele pentru calea ferată sau tramvaie) – 240,2 milioane dolari – 31,0% din total;
  • aeronave și părți ale acestora – 135,0 milioane dolari – 17,4% din total;
  • mașini și echipamente electrice – 94,3 milioane dolari – 12,2% din total;
  • mașini și echipamente mecanice – 64,7 milioane dolari – 8,3% din total;
  • produse optice, fotografice sau cinematografice – 51,5 milioane dolari – 6,6% din total.

Potrivit datelor statistice publicate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, la sfârșitul lunii mai 2022, SUA ocupau poziţia a 13-a în topul investitorilor în societăți cu participare străină la capitalul social, cu 8301 de societăți.

În 2020, clasamentul primelor șapte țări în funcție de țara de proveniență a investitorului final a rămas neschimbat față de 2019, arată cel mai recent raport de investiții al BNR. Investitorii din Germania continuă să dețină, direct sau prin intermediul unor filiale din țări intermediare, prima poziție în rândul investitorilor, cu un sold de 13 792 milioane euro, în creștere cu 4,5 la sută față de anul 2019, urmați de cei din Austria, cu 10 153 milioane euro (+1,1 la sută), Franța (8 733 milioane euro, +5,5 la sută), Italia (7 556 milioane euro, +1,2 la sută) și, pe locul 5, Statele Unite ale Americii (6 167 milioane euro, +5,0 la sută).

Grafic BNR

 

Printre cele mai importante companii americane cu investii directe în România se numără: ADM, Aecom, Alcoa, Amgen, Bungee, Cargill, Citibank, Coca-Cola, Colgate Palmolive, BorgWarner, Eli Lilly, Flextronics, Ford, General Electric, GE Money, Greenbrier, Hewlett Packard, Hilton, Honeywell, IBM, Johnson Controls, JW Marriott, Kraft, McDonald’s, Met Life, Microsoft, New Century Holding, Oracle, PepsiCo, Philip Morris, Procter & Gamble, Qualcomm, Raytheon, Smithfield Foods, Timken (Date Ambasada).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: