Preţurile petrolului au scăzut marţi. Traderii cântăresc perspectivele economice, ratele dobânzilor, anunțurile OPEC și riscurile aduse de tensiunile din Marea Roșie

pexels-pixabay-petrol sursa foto: Pixabay

Preţurile petrolului au scăzut marţi, deoarece traderii au cântărit întreruperile producţiei din SUA şi tensiunile din Orientul Mijlociu şi Europa faţă de creşterea ofertei de ţiţei din Libia şi Norvegia, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au pierdut 51 de cenţi, sau 0,6%, la 79,55 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au scăzut cu 39 de cenţi, sau cu 0,5%, la 74,37 dolari pe baril.

Contractele futures pentru petrol au rămas volatile, deoarece incertitudinea a persistat în jurul mai multor indicatori de cerere şi ofertă.

“Traderii cântăresc perspectivele economice, ratele dobânzilor, OPEC+ şi riscul de întrerupere a aprovizionării ca urmare a evenimentelor din Marea Roşie. Nu avem mai multă claritate cu privire la niciuna dintre acestea decât eram acum câteva săptămâni”, a declarat analistul OANDA Craig Erlam.

Preţurile ţiţeiului au crescut luni cu aproximativ 2%, după ce o lovitură a unei drone ucrainene asupra terminalului de export de combustibil din Marea Baltică al Novatek, Ust-Luga, lângă cel de-al doilea oraş al Rusiei, Sankt Petersburg, a stârnit îngrijorări privind aprovizionarea.

În Orientul Mijlociu, tensiunile au crescut după ce forţele americane şi britanice au efectuat o a doua rundă comună de lovituri asupra poziţiilor Houthi din Yemen.

”Avem presiunile geopolitice care nu sunt suficiente pentru a ridica cu adevărat piaţa petrolului, dar sunt suficiente pentru a împiedica piaţa să ajungă la un nivel minim”, a spus Bob Yawger, directorul pentru contracte futures pentru energie la Mizuho Bank.

Constrângerile de aprovizionare din SUA au contribuit, de asemenea, la limitarea scăderii preţurilor.

Peste 20% din producţia de petrol din Dakota de Nord a rămas închisă din cauza vremii reci şi a provocărilor operaţionale, a declarat autoritatea care administrează conductele în acest stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: