Preţurile petrolului au scăzut marţi pentru a doua zi consecutiv

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Preţurile petrolului au scăzut marţi pentru a doua zi consecutiv, în timp ce discuţiile pentru încetarea focului în Gaza au continuat, dar pierderile s-au limitat la mai puţin de un dolar pe baril, deoarece mediatorii egipteni şi din Qatar au întâmpinat rezistenţă în încercările lor de a găsi o cale de ieşire din război, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Discuţiile de la Cairo, la care a participat şi directorul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA, William Burns, nu au reuşit până acum să înregistreze un progres.

Hamas a spus că o propunere israeliană de încetare a focului nu a îndeplinit niciuna dintre cerinţele facţiunilor militante palestiniene, dar va studia oferta în continuare şi va oferi răspunsul său mediatorilor.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 91 de cenţi, sau cu 1%, până la 89,7 dolari pe baril.

Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au scăzut cu 1,12 dolari, sau cu 1,3%, la 85,29 dolari.

Luni, preţul petrolului Brent a consemnat primul său declin din ultimele cinci sesiuni, iar cel al petrolului WTI primul din şapte sesiuni, deoarece o nouă rundă de discuţii de încetare a focului Israel-Hamas de la Cairo a stârnit speranţa unui progres. Â

”Fără încetarea conflictului, există un risc crescut ca alte ţări, în special Iranul, al treilea mare producător al OPEC, să fie atrase în război”, a declarat Fiona Cincotta, analist senior al pieţei financiare la City Index.

Comandantul marinei Gărzii Revoluţionare a Iranului a spus că ar putea închide strâmtoarea Ormuz dacă se va considera necesar.

Aproximativ o cincime din volumul consumului total de petrol la nivel mondial trece zilnic prin strâmtoare.

Turcia a anunţat că va restricţiona exporturile de diferite produse, inclusiv combustibil pentru avioane, către Israel, până la încetarea focului.

Israelul a spus că va răspunde cu propriile sale restricţii.

Amplificând preocupările legate de oferta limitată, compania petrolieră de stat a Mexicului Pemex a declarat că va reduce exporturile de ţiţei cu 330.000 de barili pe zi (bpd) în mai, astfel încât să poată furniza mai mult rafinăriilor interne, reducând cu o treime livrările disponibile pentru SUA şi Europa şi cumpărătorii asiatici.

Pemex şi-a redus deja exporturile din aprilie cu 436.000 bpd.

Limitând scăderea preţului petrolului, fundamentele generale ale reducerii livrărilor rămân neschimbate, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţii la BOK Financial, invocând reducerile de aprovizionare ale OPEC, reducerea exporturilor de combustibil de către Rusia şi instabilitatea geopolitică.

Producţia de ţiţei din SUA este aşteptată să crească cu 280.000 bpd, la 13,21 milioane bpd în 2024, faţă de o prognoză anterioară pentru o creştere de 260.000 bpd, a anunţat Administraţia de Informaţii Energetice (EIA) din SUA.

EIA a spus că se aşteaptă ca preţurile ţiţeiului Brent să ajungă în medie la 88,55 dolari pe baril în 2024, faţă de previziunile anterioare de 87 dolari pe baril.

CEO-ul Vitol, Russell Hardy, a declarat la o conferinţă din Elveţia că se aşteaptă ca preţul petrolului să se tranzacţioneze într-un interval de 80-100 de dolari pe baril şi ca cererea de petrol să crească cu 1,9 milioane bpd în 2024.

Analiştii estimează că stocurile de ţiţei din SUA au crescut cu aproximativ 2,4 milioane de barili în ultima săptămână.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: