Preţurile petrolului au scăzut luni cu aproximativ 2%, până la un minim al ultimelor trei săptămâni

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Preţurile petrolului au scăzut luni cu aproximativ 2%, până la un minim al ultimelor trei săptămâni, deoarece un contract pentru petrolul Brent, la preţ mai mare, a expirat, dolarul american s-a apreciat şi traderii au marcat profiturile, îngrijoraţi de previziunile privind creşterea livrărilor de ţiţei şi a presiunii dobânzilor mari asupra cererii, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

În prima zi de tranzacţionare a contractelor futures pentru petrolul Brent cu livrarea în decembrie, acestea au scăzut cu 1,42 dolari, sau cu 1,5%, la 90,78 dolari pe baril faţă de închiderea de vineri şi, de asemenea, cu aproximativ 4% faţă de nivelul de închidere de vineri al contractelor pentru noiembrie.

Acesta a fost cel mai mare declin procentual zilnic al petrolului Brent pe termen de o lună de la sfârşitul lunii mai.

Ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,90 dolari, sau cu 2,1%, la 88,89 dolari pe baril.

Ambele valori de referinţă sau consemnat a treia scădere zilnică şi cele mai reduse niveluri de închidere de la jumătatea lunii septembrie.

Analiştii din domeniul energiei s-au referit la marcările de profit ale investitorilor, după ce preţurile ţiţeiului au crescut cu aproape 30% în trimestrul al treilea, până la maximele ultimelor 10 luni.

Până la sfârşitul săptămânii trecute, speculatorii americani şi-au sporit poziţia netă pe contracte futures lungi şi opţiuni la Bursele de mărfuri şi Intercontinentale din New York, până la cel mai mare nivel din mai 2022, potrivit Comisiei de tranzacţionare a mărfurilor din SUA.

Luni, dolarul american a urcat la un maxim ultimelor 10 luni în raport cu un coş de alte valute, susţinut de opinia că ratele dobânzilor americane ar putea rămâne mai ridicate pentru mai mult timp, ceea ce ar putea încetini creşterea economică şi ar putea reduce cererea de petrol.

Un dolar mai puternic face petrolul mai scump pentru deţinătorii altor valute.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: