Preţurile petrolului au scăzut cu peste 2 dolari, la cel mai redus nivel atins de la mijlocul lui iunie

petrol Sursa foto: Pixabay

Preţurile petrolului au scăzut vineri cu peste 2 dolari, la cel mai redus nivel atins de la mijlocul lunii iunie, în timp ce investitorii se gândeau la o posibilă încetare a focului în Gaza, iar dolarul mai puternic a condus declinul, transmite Reuters.

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 2,48 dolari, sau cu 2,9%, până la 82,63 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA au scăzut cu 2,69 USD, sau cu 3,3%, la 80,13 USD pe baril.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că se întrevede o încetare a focului mult căutată între Israel şi gruparea militantă palestiniană Hamas.

”Cred că ne aflăm în linia de 10 metri şi ne îndreptăm spre linia de poartă pentru a obţine un acord care să producă o încetare a focului, să aducem ostaticii acasă şi să ne pună pe o cale mai bună pentru a încerca să construim o pace şi o stabilitate durabilă”, a spus Blinken, folosind o analogie cu fotbalul.

Războiul din Gaza i-a determinat pe investitori să stabilească o primă de risc atunci când tranzacţionează petrol, deoarece tensiunile ameninţă livrările globale. Dacă se ajunge la încetarea focului, rebelii Houthi susţinuţi de Iran şi-ar putea uşura atacurile asupra navelor comerciale din Marea Roşie, deoarece grupul a declanşat atacurile în sprijinul Hamas.

”Geopolitica începe să se relaxeze puţin, aşa că ar trebui să funcţioneze în favoarea noastră, în urma veştii acestei încetări a focului”, a declarat Tim Snyder, economist şef la Matador Economics.

Cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite a declarat că ocupaţia de către Israel a teritoriilor palestiniene şi a aşezărilor sale de acolo sunt ilegale şi ar trebui retrasă cât mai curând posibil, sporind şi mai mult speranţele de încheiere a conflictului.

Indicele dolarului american a urcat după date mai puternice decât erau aşteptările despre piaţa forţei de muncă şi producţia din SUA, săptămâna aceasta, presând preţurile petrolului, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.

O monedă americană mai puternică atenuează cererea de petrol în dolari din partea cumpărătorilor care deţin alte valute.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: