Preţurile petrolului au crescut, pe fondul riscurilor globale

sonda exploatare petrol Sursa foto: Pexels/Pixabay

Preţurile petrolului au crescut miercuri, inversând pierderile din timpul tranzacţiilor, riscurile globale compensând a treia creştere săptămânală, neaşteptată, din ultimele patru săptămâni, a stocurilor din Statele Unite, care a alimentat îngrijorările legate de cererea pe cea mai mare piaţă de petrol din lume, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Contractele futures pentru petrolul West Texas Intermediate (WTI) din SUA au urcat cu 7 cenţi, la 80,90 dolari pe baril.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 0,3%, până la 85,23 dolari pe baril.

Tensiunile transfrontaliere dintre Israel şi Hezbollah din Liban au escaladat în ultimele săptămâni, stârnind temerile legate de un război total Israel-Hezbollah care ar putea atrage şi alte puteri regionale, inclusiv principalul producător de petrol Iran.

Administraţia pentru informaţii în energie din SUA (EIA) a raportat o creştere de 3,6 milioane de barili a stocurilor de ţiţei ale ţării în săptămâna încheiată pe 21 iunie, luând prin surprindere analiştii care se aşteptau ca stocurile să scadă, potrivit unui sondaj Reuters.

Stocurile au crescut în SUA spre deosebire de scăderile din alte părţi, a remarcat analistul UBS Giovanni Staunovo.

”Aş numi piaţa petrolului o poveste cu poveşti diferite. Am văzut scăderile de stocuri de petrol în Japonia şi Europa săptămâna trecută. Aşa că se pare că piaţa se îngustează, doar că nu încă în SUA”, a spus Staunovo.

UBS încă se aşteaptă ca preţul petrolului să crească în săptămânile următoare.

Traderii de petrol s-au îngrijorat de consumul slab de benzină din SUA în timpul sezonului de vară, de vârf, al ţării.

Consumul de benzină din SUA reprezintă aproximativ 10% din totalul consumului mondial de petrol, iar cererea de benzină din ţară a scăzut săptămâna trecută cu 3,6% faţă de un an în urmă, la aproximativ 8,9 milioane de barili pe zi.

Stocurile de combustibil au crescut în mod neaşteptat, chiar dacă rafinăriile au redus producţia.

”Aceste statistici îi vor dezamăgi cu siguranţă pe investitorii în benzină”, a spus Andy Lipow, de la Lipow Oil Associates din Houston.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: