Preţurile petrolului au crescut miercuri, după decizia UE privind interdiciția treptată a petrolului rusesc

sonda exploatare petrol Sursa foto: Pexels/Pixabay

Preţurile petrolului au crescut miercuri, după ce liderii Uniunii Europene au convenit asupra unei interdicţii parţiale şi treptate a petrolului rusesc şi pe măsură ce China a pus capăt restricţiilor din Shanghai legate de Covid-19, ceea ce ar putea susţine cererea pe o piaţă deja tensionată, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 1,83 dolari, sau 1,6%, la 117,46 dolari pe baril, la ora 15:56 GMT (18:56 ora României).

Cotaţia petrolului US West Texas Intermediate (WTI) a câştigat 1,77 dolari, sau 1,6%, ajungând la 116,45 dolari pe baril.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Ambele valori de referinţă au înregistrat câştiguri în luna mai, marcând a şasea lună consecutivă de creştere a preţurilor.

Liderii UE au convenit luni, în principiu, să reducă cu 90% importurile de petrol din Rusia până la sfârşitul acestui an, acestea fiind cele mai dure sancţiuni ale blocului de până acum, adoptate de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe care Moscova o numeşte ”operaţie militară specială”.

Odată adoptate pe deplin, sancţiunile asupra ţiţeiului vor fi aplicate în decurs de şase luni, iar cele asupra produselor rafinate în opt luni.

Embargoul scuteşte livrările ruse de petrol prin conducte către Ungaria şi alte două state central-europene fără ieşire la mare.

”Ne menţinem punctul de vedere că, în timp, Rusia va putea redirecţiona majoritatea exporturilor sale şi va putea stabili un impact maxim asupra producţiei ruse la 1,5 milioane de barili pe zi”, a spus JP Morgan într-o notă.

Surse au declarat pentru Reuters că companiile petroliere ruse, în frunte cu Rosneft, intenţionează luna aceasta să redeschidă sondele pe care le-au închis din cauza sancţiunilor occidentale.

În China, restricţiile stricte legate de Covid-19 din Shanghai au fost eliminate miercuri, după două luni, determinând aşteptări privind o cerere mai fermă de combustibil din partea ţării.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: