Prețurile uleiului de măsline au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani, pe fondul secetei din Spania

masline, ulei de masline Sursa foto: Pixabay

Prețurile uleiului de măsline au atins niveluri record, datorită secetei prelungite din Spania, principalul producător, și se așteaptă ca prețurile ridicate să se mențină pentru o perioadă de timp, transmite CNBC.

Când renumitul bucătar hispano-american José Andrés a scris pe Twitter că ouăle ar trebui prăjite în ulei de măsline până la un deget, un utilizator a comentat: “Uleiul de măsline poate fi scump la un deget adâncime. Care este o alternativă pentru aceia dintre noi care au un buget limitat?”.

Potrivit datelor Fondului Monetar Internațional, prețul mondial al uleiului de măsline a ajuns la 5.989,8 dolari pe tonă metrică, marcând un maxim al ultimilor 26 de ani. Iar prețurile ar putea rămâne ridicate “pentru o perioadă de timp”, a declarat analistul pentru semințe oleaginoase și uleiuri vegetale de la Mintec, Kyle Holland.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Vremea nefavorabilă din Spania, în special perioada de secetă prelungită, este principalul motiv al creșterii prețurilor.

“Aspectele care contribuie la tendința prețurilor de a atinge aproape maxime istorice sunt în mare parte vremea proastă și o perioadă de creștere extrem de uscată pentru o mare parte din Marea Mediterană, dar mai ales în Spania, care este un producător și exportator major de ulei de măsline”, a spus Holland.

Ca urmare a condițiilor meteorologice “extrem de proaste”, a spus el, recenta recoltă de măsline din octombrie-februarie a produs un randament cu 50% mai mic decât producția obișnuită, ceea ce a restrâns oferta globală și a împins prețurile în sus.

“Condițiile meteorologice extrem de proaste au însemnat că … Spania a produs o recoltă de ulei de măsline de aproximativ 630.000 de tone metrice, în scădere față de recolta obișnuită de 1,4 – 1,5 milioane de tone metrice”, a spus el.

Măslinii cresc în climate calde și uscate, iar temperatura optimă este cuprinsă între 60 și 80 de grade F.

Spania a avut o perioadă de vreme “foarte secetoasă” în luna martie, înregistrând doar 36% din media lunară de precipitații, potrivit Ministerului pentru Tranziție Ecologică al țării. Țara a înregistrat 36 de luni consecutive cu precipitații sub medie.

Iar dacă vremea nu se îmbunătățește, viitoarea recoltă s-ar putea confrunta cu un randament și mai slab.

“Ar putea fi o recoltă similară sau chiar mai mică decât cea produsă în sezonul anterior, potrivit jucătorilor de pe piață, care spun, de asemenea, că prețurile ar putea rămâne la nivelurile actuale pentru o perioadă de timp”, a declarat Holland.

“Se pare că seceta în curs de desfășurare în Europa, mai ales în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o criză globală de aprovizionare cu ulei de măsline”, a declarat David Valmorbida, președintele Asociației australiene a uleiului de măsline, pentru CNBC.

Presiunile cererii pun și mai multă presiune asupra lanțurilor de aprovizionare deja puse la încercare.

Cererea de ulei de măsline a fost puternică în ultimii ani – prețurile au crescut din 2020, deoarece consumatorii mâncau și găteau acasă mai des în timpul și după pandemia Covid-19, a spus Valmorbida.

În plus, penuria de ulei de floarea-soarelui după invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor.

“Izbucnirea războiului din Ucraina, care a creat o penurie globală de ulei de floarea-soarelui, a împins și mai mult cererea de ulei de măsline”, a adăugat el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.