Prețul uleiului de măsline scumpește felurile tradiţionale de mâncare din Italia şi Spania

masline, ulei de masline Sursa foto: Pixabay

Preţul uleiului de măsline continuă să împingă în sus costul felurilor tradiţionale de mâncare din Italia şi Spania, chiar dacă inflaţia de bază este în scădere în Europa, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.

Indicii lunari Pizza Margherita şi Paella, calculaţi de Bloomberg, care utilizează datele statistice oficiale pentru a calcula cât de mult trebuie să cheltuie o gospodărie din Italia şi una din Spania pe ingredientele necesare pentru a găti felurile respective de mâncare, au crescut cu 8,2%, respectiv 20,6% în luna septembrie 2023 faţă de luna septembrie 2022.

Comparativ, inflaţia de bază în luna septembrie a fost una de 5,6% în Italia şi de 3,3% în Spania.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Ceea ce influenţează cel mai mult costul mâncărurilor tradiţionale din Italia şi Spania este preţul uleiului de măsline. Acesta a fost cu 43% mai scump în Italia în luna septembrie 2023 comparativ cu luna septembrie 2022. În cazul Spaniei, creşterea de preţ la uleiul de măsline a fost şi mai mare, de 67% în ritm anual. Scumpirea uleiului de măsline a anulat scăderea preţurilor la făină, mozzarella şi electricitatea necesară pentru gătirea unei pizza margherita în Italia, în timp ce pentru o porţie de paella, unul dintre cele mai renumite preparate din bucătăria tradiţională a Spaniei, au scăzut preţurile la fructe de mare şi peşte.

Potrivit celor mai recente estimări ale Comisiei Europene, preţurile ridicate la uleiul de măsline vor continua şi în sezonul următor, forţând consumatorii să îşi reducă consumul pentru acest produs alimentar.

Europa este regiunea responsabilă pentru două treimi din producţia mondială de ulei de măsline şi totodată un mare consumator. În ultimul an, preţul unui litru de ulei de măsline s-a dublat după ce seceta a afectat măslinii din principalele ţări producătoare.

Preţurile la alimente au fost un factor care a stimulat inflaţia în Europa. Cu toate acestea, un indice global al preţurilor produselor alimentare, calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a rămas practic neschimbat în luna septembrie, în condiţiile în care scăderile înregistrate la uleiuri vegetale, lactate şi carne au contracarat creşterile de preţuri înregistrate la zahăr şi porumb.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: