Prețul petrolului a scăzut din cauza perspectivelor ca Arabia Saudită să crească producția

petrol Sursa foto: Pixabay

Prețurile petrolului au scăzut joi, inversând câștigurile anterioare, ca urmare a știrilor că Arabia Saudită, cel mai mare exportator de țiței din lume, va renunța la ținta sa de preț în pregătirea creșterii producției, scrie Reuters.

Prețurile futures ale țițeiului Brent au scăzut cu 1,89 dolari, sau 2,57%, la 71,57 dolari pe baril, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate din SUA a scăzut cu 1,83 cenți, sau 2,63%, la 67,86 dolari pe baril la 0740 GMT.

Arabia Saudită se pregătește să renunțe la ținta sa neoficială de preț de 100 de dolari pe baril pentru țiței, pe măsură ce se pregătește să crească producția, a scris joi Financial Times, citând persoane familiarizate cu problema.

„Vestea de peste noapte a unei potențiale reveniri a ofertei libiene, cuplată cu anunțul de astăzi privind scăderea țintei de preț a Arabiei Saudite din cauza unei creșteri așteptate a ofertei, a luat vântul din pânzele pieței țițeiului după impulsul dat de măsurile de relaxare ale Băncii centrale a Chinei anunțate la începutul acestei săptămâni”, a declarat Tony Sycamore, analist de piață la IG.

Un comunicat al Organizației Națiunilor Unite a anunțat miercuri că delegații din estul și vestul divizat al Libiei au convenit asupra procesului de numire a unui guvernator al băncii centrale, un pas care ar putea contribui la rezolvarea crizei privind controlul veniturilor din petrol ale țării, care a perturbat exporturile.

„Orice revigorare a producției libiene ar reveni pe o piață care este deja afectată de îngrijorările privind cererea slabă din SUA și China”, a declarat ANZ Research într-o notă.

Între timp, ministrul adjunct al energiei Pavel Sorokin a declarat joi că Rusia nu dorește să inunde piața cu petrol dacă nu este nevoie.

Costurile de producție a petrolului vor crește, deoarece va fi mai greu de extras mai mult petrol, a declarat Sorokin, adăugând că obiectivul de producție de petrol al țării a fost stabilit să ajungă la 540 de milioane de tone metrice pe an până în 2030, dar oferta ar putea fi ajustată.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: