Prețul grâului a crescut vertiginos după ce Rusia a avertizat că va trata navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene drept potențiale ținte militare

Grau sursa foto: Pexels

Prețul grâului a crescut brusc pe piețele globale după ce Rusia a declarat că va trata navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene drept potențiale ținte militare, transmite BBC.  Prețul grâului la bursa europeană a urcat miercuri cu 8,2% față de ziua precedentă, la 253,75 euro (219,78 lire sterline) pe tonă, în timp ce prețul porumbului a crescut cu 5,4%.

Moscova a renunțat săptămâna aceasta la un acord care garanta trecerea în siguranță a transporturilor de cereale prin Marea Neagră.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a acuzat Rusia că plănuiește să dea vina pe Ucraina pentru atacurile asupra navelor civile.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că va reveni imediat la acordul privind cerealele dacă cererile sale vor fi îndeplinite. Printre acestea se numără reconectarea băncii agricole a Rusiei la un sistem global de plăți.

Un atac aerian rusesc asupra orașului portuar ucrainean Mykolaiv a rănit miercuri seară 18 persoane, potrivit unui oficial local. Guvernatorul regiunii, Vitaliy Kim, a declarat că nouă dintre răniți, inclusiv cinci copii, au fost transportați la spital pentru tratament. Alte lovituri aeriene au fost raportate asupra portului Odesa. În altă parte, un atac cu dronă în Crimeea controlată de Rusia a ucis o adolescentă, a declarat un oficial susținut de Rusia.

În urma loviturilor aeriene anterioare din jurul Odesa din această săptămână, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a acuzat Rusia că vizează în mod deliberat infrastructura de export de cereale și că pune în pericol țările vulnerabile.

Kievul a îndemnat alte țări din regiunea Mării Negre să intervină pentru a asigura trecerea în siguranță a navelor de marfă.

“De la ora 00:00, ora Moscovei, la 20 iulie 2023 [21:00 GMT miercuri], toate navele care navighează pe Marea Neagră spre porturile ucrainene vor fi considerate ca fiind potențiali transportatori de încărcături militare”, a precizat Ministerul rus al Apărării.

“Statele de pavilion ale acestor nave vor fi considerate ca fiind implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev”, a adăugat acesta.

Prețul grâului la bursa europeană a urcat miercuri cu 8,2% față de ziua precedentă, la 253,75 euro (219,78 lire sterline) pe tonă, în timp ce prețul porumbului a crescut cu 5,4%.

Contractele futures la grâu din SUA au urcat miercuri cu 8,5%, cea mai mare creștere zilnică de imediat după invazia Rusiei în Ucraina.

Ministrul ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat că grevele au distrus 60.000 de tone de cereale și au avariat părți considerabile din infrastructura de export de cereale.

Rusia a început să vizeze porturile ucrainene în primele ore ale zilei de marți, la câteva ore după retragerea sa din acordul privind cerealele.

Analistul Marex Capital, Charlie Sernatinger, a declarat că amenințarea unei astfel de escaladări ar putea “tăia toate transporturile de cereale pe apă din Marea Neagră, atât cele rusești, cât și cele ucrainene”, ceea ce ar provoca o situație similară cu cea de la începutul războiului.

Jim Gerlach, președintele A/C Trading, a declarat: “Lucrurile s-au încins din nou în Ucraina. Acolo au loc niște împușcături adevărate și nimeni nu se va băga în mijlocul lor. Acesta este coșul de pâine al Europei, iar transportatorii se retrag”.

Miercuri, Putin a acuzat Occidentul că folosește acordul privind cerealele drept “șantaj politic”.

De asemenea, Moscova a acuzat Ucraina că folosește coridorul de cereale din Marea Neagră în “scopuri de luptă”. Aceasta a lovit porturile ucrainene de la Marea Neagră după ce un presupus atac cu drone maritime a avariat luni podul său maritim către Crimeea, menționează BBC.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: