De mai mult de o săptămână, prețul gazului depășește 400 USD pentru 1.000 de metri cubi, care este maximul din ultimii 13 ani, și acesta este motivul pentru care „Gazprom” își freacă mâinile cu satisfacție, iar consumatorii intră în panică, scrie Vecernje Novosti, citată de Rador.
Moscova susține că prețul gazului pe Bătrânul Continent a crescut deoarece stocurile din depozitele din Europa sunt mici. Nici Gazprom nu se aștepta la o astfel de creștere a prețului, astfel încât prețul mediu planificat de vânzare în străinătate a fost de 170 de dolari.
Noua situație i-a bucurat pe ruși, deoarece din cauza cererii ridicate, prețul mediu de export în Europa a crescut semnificativ.
Cererea de gaz rusesc în Europa este cea mai bună dovadă pentru cât de important este să finalizăm gazoductul „North Stream 2” cât mai curând posibil, notează publicația din Serbia.
Depozitele de gaz în Europa sunt prea puțin umplute, iar acum nu mai pot fi umplute nici măcar cu gazul lichefiat american și cel din Qatar.
Și asta deoarece prețul gazului în Asia este mai mare decât în Europa, iar majoritatea navelor petroliere navighează către terminalele asiatice.
Și pentru că, din cauza relansării bruște a economiei chineze, precum și a economiei altor țări din Asia, prețul gazului a sărit, așa că este vândut pentru luna august la un preț de 450 de dolari pe mia de metri cubi. Și pentru că iarna trecută a fost destul de rece în Europa și de aceea depozitele de gaz sunt atât de goale.
Astfel, la sfârșitul lunii iunie, existau 18 miliarde de metri cubi de gaz în depozitele din Europa, ceea ce reprezintă mai puțin de o treime din capacitatea totală. Pentru ca depozitele să fie pline „până la vârf”, este necesar să fie cumpărate 48 de miliarde de metri cubi de „combustibil albastru”.
Europa cumpără cel mai mult gaz din Rusia, care ajunge prin conducte de gaz, apoi din Orientul Mijlociu, gaz este adus de cisterne. Recent, gazul lichefiat american a fost livrat și el prin intermediul cisternelor.
Săptămâna trecută, Gazprom a anunțat că exporturile de gaze au crescut cu 25,7% în ultimele șase luni. Cea mai mare creștere a exporturilor a fost către Turcia și România, urmate de Germania și Italia, urmate de Polonia, Franța, Serbia, Bulgaria și Grecia.
Exporturile de gaze rusești din Siberia către China continuă să crească. Temându-se că vor rămâne fără gaz, statele din Europa Occidentală cer Gazprom să crească tranzitul de gaz prin Ucraina.
Moscova în schimb subliniază că tranzitul prin Ucraina este cu 20 la sută mai scump decât prin alte conducte de gaz. Prin urmare, „Gazprom” nu dorește să crească semnificativ cota de tranzit deja convenită de 40 miliarde de metri cubi de gaz prin Ucraina.
Ucrainenii percep pentru tranzit 31,7 dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar cotele suplimentare cresc prețul cu încă 20%.
Experții în gaze consideră că această creștere a cererii de gaze în Europa convine companiilor care se află în joc la finalizarea construcției „North Stream 2”.
Unul dintre cei mai importanți experți ruși în domeniul gazelor naturale, Igor Iușkov, subliniază faptul că, din cauza creșterii rapide a consumului, va fi destul de clar că criza gazelor poate fi evitată doar prin introducerea unui nou gazoduct, oricât de mult îi displace acest lucru conducerii din Washington, mai notează publicația Vecernje Novosti.
Directorul Institutului de Energie Națională al Rusiei, Serghei Pravosudov, explică faptul că, dacă Rusia va continua să crească exporturile, la sfârșitul anului va arăta că recordul a fost doborât și că s-au exportat aproximativ 200 de miliarde de metri cubi de gaz. În același timp, Rusia trebuie să aibă grijă să își umple rezervele epuizate de gaz pentru iarna următoare.
Sursa: Vecernje Novosti/ Rador/ Traducere: Ruxandra Lambru