Prețul energiei va fi aproape dublu, pentru unii consumatori, din aprilie: Ministrul Energiei: „Trebuie să recunoaștem că plafonul de 0,68 lei/kWh este nesustenabil, la un nivel mult sub nivelul pieței”

facturi bani energie Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a recunoscut, într-o analiză proprie, că plafonul de preț la energie de 0,68 lei/kWh menținut în prezent în facturile românilor „este nesustenabil, la un nivel mult sub nivelul pieței”, el spunând că cel mai probabil din aprilie 2025 vom vedea un preț final de vânzare cuprins între 1,1 și 1,22 lei/kWh, deci aproximativ dublu față de plafonul actual de 0,68 lei/kWh pentru o parte din consumatori, cei care au un consum lunar sub 100 kWh.

„Nu am un glob de cristal ca să văd în el prețurile din facturile din primăvara viitoare, însă ne uităm pe cifre, facem analize, scenarii și luăm în calcul mai multe ipoteze. Astfel, așa cum arată piața până acum, TOȚI consumatorii din România vor plăti prețuri la electricitate mai mici decât plafonul maxim actual, cel de 1,3 lei/kWh. Din situația tranzacțiilor realizate până la data de 24.10.2024 pe piețele de energie electrică administrate de OPCOM, energia cu livrare în perioada 2025, profil bandă, a fost vândută la un preț mediu ponderat de 485,28 lei/MWh, iar profilul vârf la 539,31 lei/MWh. Adăugăm costurile cu echilibrarea ale furnizorilor, marja de profit și toate celelalte taxe și tarife reglementate și vedem că în toate zonele de distribuție prețul final de vânzare este cuprins între 1,1 și 1,22 lei/kWh, deci sub plafonul actual de 1,3 leikWh”, a subliniat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a recunoscut că plafonul aplicat în prezent consumatorilor cu consum lunar sub 100 kWh, respectiv 0,68 lei/kWh, este „nesustenabil, la un nivel mult sub nivelul pieței”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Acesta a subliniat că principiul pieţei libere „este unul sănătos”, înseamnă concurenţă între furnizori, deci preţuri şi servicii mai bune pentru consumatori.

„Chiar şi în acest moment sunt furnizori care oferă preţuri indiferent de consumul anual mult sub plafonul maxim, atât la energie electrică cât şi la gaze naturale. Sunt oferte pe site-ul ANRE şi la 0,90 lei/kWh, ceea ce pentru românii care consumă peste 300 kWh/lună înseamnă o scădere substanţială. Chiar Hidroelectrica a avut oferte de 12 luni, până la 1 octombrie, de 0,80 lei/kWh. Piaţa liberă nu trebuie să ne sperie. Ea, într-un cadru sănătos, vine cu beneficii pentru consumatori, la pachet cu o mai mare responsabilitate din partea noastră, în calitate de clienţi, de a fi mai exigenţi cu furnizorul nostru, de a căuta preţul şi serviciile corecte, care să ni se potrivesc fiecăruia. Până la 1 aprilie ne propunem să adoptăm mecanismul de sprijin la care am început să lucrăm şi, cel mai important, să accelerăm investiţiile în energie. Doar cu investiţii vom ajunge să nu ducem grija facturilor la energie. Am atras deja peste 13 miliarde de euro în primele 15 luni de mandat, vedem noi parcuri fotovoltaice şi eoliene care au fost puse în funcţiune cu bani nerambursabili din PNRR, în următoarele 45 de zile finalizăm şi prima licitaţie pentru Contractele pentru Diferenţă (în total investim 3 miliarde de euro), iar în curând reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă devin certitudine şi intră pe un drum cu sens unic”, a punctat ministrul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Titlu care sperie !
    Să facem un mic calcul . Atenție tovarășa REDACȚIE ! Poate învățați ceva .
    La un consum de 100 kWh și un preț de 0,68 lei cotul energiei electrice este de 68 de lei , adică cca 2, 5 PACHETE DE ȚIGĂRI !
    La un preț al energiei de 1,22 lei /kWh , tot pentru 100 kWh , costul energiei electrice ar fi de 122 lei , cca . 4,5 PACHETE DE ȚIGĂRI !
    Întrebarea este : prețul energiei electrice este mic sau cel al țigărilor.
    Așa că nu mai speriați lumea că vor plăti dublu după 1 aprilie sau probabil aveți simțul umorului și faceți o glumă !
    In rest numai de bine.
    P.S. Doamna Deacu , cu astfel de ” analize ” creșteți calitatea site-ului ?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.