Președintele sindicaliștilor Liber Alro spune că Alro Slatina va fi distrusă până la finalul lui februarie dacă Guvernul nu blochează prețul la energia electrică

ALRO Slatina

Alro Slatina va fi distrusă până la finalul lunii februarie dacă Guvernul nu blochează preţul la energie electrică, a declarat, vineri, pentru Agerpres, preşedintele Sindicatului Liber Alro, Ion Popa.

„Revendicarea noastră este una singură – preţul exorbitant la energia electrică, nu numai la Alro Slatina ci şi la toţi consumatorii industriali şi casnici, bineînţeles. Noi deja am oprit o hală de electroliză, ieri s-a oprit o hală, urmează încă două, şi vor mai rămâne în funcţiune două. Asta înseamnă 60% din capacitate, asta înseamnă sute de angajaţi de la noi şi de la Tulcea (fabrica de alumină Alum Tulcea, n.r.) disponibilizaţi, dacă nu se rezolvă problema cu plafonarea şi cu blocarea preţului la energie. Noi avem cinci hale în funcţiune. Dacă oprim 3 hale, înseamnă reducerea capacităţii cu 60%. Din 5 hale, o să mai rămână două – cu două hale, nu ştiu cum se poate funcţiona. Una e deja oprită, şi se opresc eşalonat şi o să rămânem cu două hale până la Paşti. De fapt, până la sfârşitul lui februarie, dacă nu se face nimic, Alro Slatina e distrusă. Iar în ţară o să fie zeci de mii de oameni fără locuri de muncă, pentru că sunt destule fabrici care depind de Alro, iau sârmă şi alte profile de aluminiu”, a afirmat Ion Popa, în timpul mitingului organizat în faţa sediului Guvernului de mai multe sindicate din industria aluminiului.

Preşedintele Sindicatului Liber Alro a adăugat că întreaga industrie va intra în colaps, dacă autorităţile nu vor reglementa piaţa energiei prin plafonarea preţurilor.

„Totul este în mâna Guvernului, pentru că în Legea Concurenţei, ordonanţa 21 din 1996, scrie clar că Guvernul poate să plafoneze (preţul energiei, n.r.), să îl blocheze, în situaţii de criză, cum există acum în industrie. Dacă vrea să o facă, scăpăm, dacă nu vrea să o facă, închidem tot şi se alege praful. Legea există, trebuie doar să o aplice. Scrie clar acolo în Legea Concurenţei, la articolul 4, aliniatul 3, unde scrie clar că în situaţii de criză Guvernul poate să plafoneze şi să blocheze preţul. Cerem plafonarea preţului. Reglementarea se poate face, Guvernul vorbeşte de ea în coaliţie, dar nu o aplică. Cei din Guvern zic acum că plafonează preţul la 1.000 de lei megawat/oră, dar nu se gândesc că Hidroelectrica produce sub 200 de lei megawat/oră? De la 200 la 1.000 de lei e de cinci ori! Nu zice nimeni să nu aibă şi Hidroelectrica profit, dar sunt intermediarii. Deci noi cerem reglementarea pieţei energiei. Altfel nu se rezolvă problema şi toată industria va fi praf şi pulbere. Vor fi disponibilizări în masă”, a menţionat Ion Popa.

Reprezentanţii Sindicatului Liber Alro, Sindicatului Alroproduct, Sindicatului Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatului Alum Tulcea au participat vineri la o demonstraţie de protest în faţa sediului Guvernului, solicitând Guvernului limitarea preţurilor la energie şi gaz la valoarea acestora din decembrie 2020 pentru cel puţin un an, precum şi interzicerea exportului de energie electrică şi distribuirea acesteia către consumatorii industriali şi casnici.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: