Președintele Consiliului Investitorilor Străini: “Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori şi vedem o scădere drastică a încrederii”

economie calcule Foto: Natee Jindakum / Dreamstime.com

Pachetul de măsuri fiscale este “o veste foarte proastă pentru investitori” şi se vede o scădere drastică a încrederii într-o perioadă foarte scurtă de doar câteva luni, susţine Daniel Anghel, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), citat de Agerpres.

“Pachetul de măsuri fiscale este o veste foarte proastă pentru investitori şi vedem o scădere drastică a încrederii într-o perioadă foarte scurtă de doar câteva luni. Având în vedere că alte condiţii de piaţă nu sau schimbat dramatic şi că România continuă să înregistreze creştere economică faţă de alte ţări din regiunea noastră care deja au intrat în recesiune, putem spune că era un moment foarte prielnic pentru a atrage şi mai multe investiţii. Anul trecut, fluxul de investiţii străine în România a fost de 10 miliarde euro, cea mai mare sumă de peste un deceniu, reflectând mai multă încredere din partea companiilor. Din păcate aceste mişcări bruşte de politică fiscală motivate doar de dorinţa de a aduce mai mulţi bani la buget pe termen scurt vor afecta negativ nu doar percepţia, ci şi investiţiile ca atare într-o perioadă de incertitudine macroeconomică. Autorităţile ar trebui să se gândească cum să atragă noi investiţii, nu doar cum să le taxeze mai mult pe cele existente pentru că există riscul diminuării acestora”, a declarat Daniel Anghel, preşedintele FIC.

Cea mai recentă ediţie a Business Sentiment Index (BSI), efectuat de Consiliul Investitorilor Străini, arată că percepţia investitorilor asupra României s-a deteriorat semnificativ din cauza pachetului de măsuri fiscale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Potrivit unui comunicat FIC, citat de Agerpres, doar o treime dintre investitorii care au răspuns în cadrul BSI consideră piaţa din România atractivă în toamna anului 2023, ca urmare a impactului generat de pachetul de măsuri fiscale. Comparativ cu ediţia precedentă, din primăvara anului 2023, când 47% considerau piaţa locală atractivă, deteriorarea percepţiei în doar jumătate de an este semnificativă. De altfel, mai mult de jumătate dintre membrii FIC consideră că mediul economic din România s-a înrăutăţit în ultima perioadă, atingând un nivel minim al ultimilor 7 ani.

Semnalele cu privire la posibilitatea introducerii unor noi taxe, determină companiile să fie mai precaute cu alocarea bugetelor pentru noi investiţii, 20% dintre respondeţi vor reduce planul de investiţii pentru perioada următoare, iar numărul celor care se aşteaptă ca veniturile să crească în următoarele luni a scăzut de la 70% în martie la 54% în octombrie. Percepţia asupra constrângerilor normative aproape a atins cel mai scăzut nivel din ultimii 8 ani (doar 3,8% dintre respondenţi consideră că ţara noastră este competitivă din acest punct de vedere). În acelaşi timp, povara fiscală s-a înrăutăţit comparativ cu ultimii 4 ani (53% dintre respondenţi au marcat România ca fiind necompetitivă).

În ceea ce priveşte percepţiile asupra aşteptărilor de creştere a afacerilor, 17% dintre respondenţi se aşteaptă la o contracţie pe piaţa de export şi 15% pe piaţa internă. În schimb, procentul companiilor care se aşteaptă ca afacerea să crească pe piaţa externă a crescut de la 30% în martie la 40% în octombrie, în timp ce pentru piaţa internă sentimentul a scăzut cu 6%.
Cu toate că numărul celor care au în vedere reducerea forţei de muncă a crescut de la ultima ediţie (19% în octombrie fată de 11% în martie anul curent), o parte importantă dintre respondenţi (41%) au în plan angajări noi. Numărul celor care consideră că forţa de muncă disponibilă pe piaţa din România este competitivă a rămas relativ constant în ultimii doi ani (40%).

“România continuă să obţină un scor foarte slab la infrastructură (58%), birocraţie (88%) şi transparenţa şi consecvenţa aplicării politicilor (79%) rămânând necompetitivă în percepţia investitorilor. În ceea ce priveşte provocările cele mai mari întâmpinate în afaceri, dat fiind contextul macro actual, majoritatea respondenţilor au menţionat probleme de impozitare, neclarităţi şi incertitudini legislative, inflaţia ridicată /rata dobânzii şi lipsa forţei de muncă. În acelaşi timp, oportunităţile cheie menţionate de companii pentru afacerile sau relaţiile comerciale sunt fondurile UE şi reformele structurale asumate în PNRR”, se mai menţionează în comunicat.

Într-un context geopolitic volatil marcat de diferite crize economice şi militare, este imperios ca România să ia măsuri care să asigure rezilienţa mediului de afaceri ca motor al economiei şi principal contribuitor la bugetul de stat. Cadrul dialogului constant agreat de Guvernul României împreună cu Consiliul Investitorilor Străini este fundamental pentru setarea direcţiilor strategice de creştere economică pe termen lung şi implicit asigurarea adaptabilităţii mediului de afaceri şi bugetului de stat la provocările de la nivel mondial.

Companiile membre FIC care au răspuns la ediţia de toamnă a FIC Business Sentiment Index sunt din diferite domenii de activitate (energie, servicii financiare, construcţii, auto, servicii, comerţ, etc.) şi au structuri diferite atât din punct de vedere al cifrei de afaceri, dar şi al numărului de angajaţi. La această ediţie a indicelui de percepţie au răspuns 52 dintre cei 116 membrii FIC.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia care îi aduce împreună pe cei mai importanţi investitori cu capital străin din România, aproximativ 120 dintre cele mai mari companii din ţară cu o cifră de afaceri cumulată care reprezintă o cincime din produsul intern brut şi care au o contribuţie semnificativă la bugetul de stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: