Premierul Nicolae Ciucă a anunțat, joi, că Guvernul va acorda ajutoare de 700 lei pensionarilor cu venituri sub 2.500 lei, deși ordonanța de urgență pe care o discută Executivul în ședință vorbește despre ajutoare pentru pensionarii cu venituri sub 2.000 lei.
„Continuăm implementarea programului Sprijin pentru România. Astăzi putem să anunțăm că emiterea voucherelor sociale pentru persoane vulnerabile a început. Aproximativ 2,5 milioane de persoane vor beneficia de această formă de sprijin menită să compenseze o parte din creșterea prețurilor. De asemenea, așa cum ne-am angajat în cadrul coaliției, tot astăzi prin ordonanță de urgență vom aproba acordarea în luna iulie a ajutorului financiar de 700 lei pentru pensionarii ale căror venituri sunt sub limita de 2.500 lei. Discutăm de 3,3 milioane de beneficiari”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, în deschiderea ședinței de Guvern.
Proiectul de ordonanță de urgență aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi a Executivului vorbește însă numai despre pensionarii cu venituri sub 2.000 lei.
„În luna iulie a anului 2022 se acordă un ajutor financiar în cuantum de 700 lei pensionarilor sistemului public de pensii, pensionarilor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei”, arată proiectul discutat de Guvern.
Guvernul mai discută joi un proiect de lege pentru înființarea zonelor metropolitane.
„Prin proiectul de lege de astăzi privind zonele metropolitane vom îndeplini un jalon planificat pentru finele lunii iunie. Prin punerea în aplicare a acestei legi vom reuși cu adevărat să realizăm reformele la nivelul autorităților locale prin sporirea accesului la servicii și mobilitate al serviciilor publice furnizate la nivel local pentru cetățenii care locuiesc în zonele urbane și pentru cei din zonele marginale și periferice”, a spus Ciucă.
Guvernul va înființa de asemenea Agenția pentru investiții în sănătate (ANDIS).
„Prin ordonanța operaționalizăm Agenția Specializată să gestioneze investițiile în domeniul sănătății. Este o ordonanță de urgență prin care realizăm practic punerea în funcțiune a tuturor mecanismelor prin care putem să beneficiem de fondurile asigurate prin PNRR. Vorbim de 2,5 miliarde euro fără TVA pentru investiții și reforme în sistemul medical. Cred că este necesar să subliniez că prin această ordonanță putem să asigurăm mai multă coerență și derulării proeictului celor trei spitale regionale Cluj, Iași și Craiova”, a spus premierul.
„Este de asemenea foarte important să subliniem că printr-o hotărâre de Guvern vom reuși să realizăm coerență în ceea ce privește finanțarea și accesarea fondurilor pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes. Urmărim același demers de operaționalizare a sprijinului financiar prin PNRR. Discutăm aici de fonduri de aproximativ 300 milioane de euro”, a precizat el.
Nicolae Ciucă a menționat și ordonanță privind Eximbank, care va permite finanțarea inițiativelor cu ajutorul fondului de investiții al Inițiativei celor Trei Mări.
„Avem de asemenea o ordonanță de urgență care vizează Eximbank. Practic este vorba de optimizarea modului în care Eximbank va folosi resursele puse la dispoziție programe de ajutor de stat, destinate sprijinirii operatorilor economici. Prin actualizarea legislației, banca va putea să acționeze în continuare pentru atingerea obiectivelor urmărite la nivel guvernamental prin implementarea unor programe de ajutor de stat destinate IMM-urilor și companiior mari din România, inclusiv pentru finanțarea inițiativelor de către acționarii fondului de investiții al Inițiativei celor Trei Mări”, a mai precizat premierul Ciucă.