BREAKING Guvernul interferează din nou cu politica comercială a companiilor private: limitează prin ordonanță adaosul comercial la șapte alimente importate vrac / Reacție slabă a mediului de afaceri

Marcel Ciolacu Sursa foto: Guvernul României

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri că guvernul adoptă o ordonanță de urgență prin care introduce o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită, care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România. De asemenea, guvernul prelungește cu încă trei luni limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază.

  • UPDATE 15.57 Ministerul Agriculturii anunță că Guvernul a aprobat actul normativ prin care se prelungește limitarea adaosului comercial la unele alimente de bază și adaugă noi produse la lista existentă.

Decizia guvernului este încă o interferență în politica comercială a companiilor private, după limitarea din vară a adaosului comercial pentru 14 alimente de bază.

De remarcat că mediul de afaceri a avut o reacție slabă la decizia guvernului, acceptând fără mari proteste a doua interferență a executivului în afacerile private.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Premierul Ciolacu și-a motivat decizia de a limita adaosurile comerciale prin nevoia de a stopa creșterea prețurilor la alimente.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență, unul dintre motivele plafonării adaosului e faptul că ”în această perioadă se consumă în mod tradițional cozonac, sarmale, prăjituri, pentru prepararea cărora este necesară smântâna, carnea tocată, orezul, bulionul de roșii, margarina și drojdia”.

Guvernul a invocat în nota de fundamentare ”riscul unei creşteri abrupte a preţurilor la alimente, tendință care se manifestă în perioada sărbătorilor de iarnă și care poate produce dezechilibre majore între cererea şi oferta existentă pe piaţa produselor agroalimentare, fiind 3 resimţită şi de consumatorul final, deosebit de vulnerabil, ceea ce determină necesitatea luării unor măsuri urgente cu caracter temporar în vederea limitării acestor efecte”.

”Datele INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor la alimente. Acest guvern nu poate susține practica speculativă de a importa ieftin și de a vinde scump”, a declarat Marcel Ciolacu în debutul ședinței de guvern.

”Adoptăm o măsură prin care continuăm protejarea puterii de cumpărare. Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază pentru încă trei luni și extindem măsura cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21. Avem toate motivele să continuăm măsura. Suplimentar, introducem o limită de maximum 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită, care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România”, a mai spus Ciolacu.

Amintim că anterior, când s-a decis plafonarea adaosului comercial, marile rețele doar au cerut un acord voluntar, în timp ce doar micile rețele s-au opus măsurii și au afirmat că le va afecta.

„Insistăm pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor şi nu prin emiterea unui act normativ, marile lanuri de magazine dovedind seriozitate în aplicarea schemei voluntare de diminuare a preţului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii şi de Consiliul Concurenţei, care monitorizează în permanenţă aplicarea acestor reduceri”, se menţiona într-un comunicat al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Pe de altă parte, reprezentanții micilor retaileri au declarat atuni pentru Economedia că, dacă schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întregul lanț până la raft este obligatorie, micii retaileri vor trebui să taie din alte cheltuieli pentru a putea aplica o astfel de măsură, de exemplu cu salariile. Acest lucru ar putea însemna salarii mai mici pentru angajații din domeniu.

Aceștia spuneau că, dacă această măsură va fi una voluntară, micii și mijlocii retaileri vor lua decizia de a reduce adaosurile comerciale pentru o perioadă scurtă de timp, de până la trei luni. Ei afirmat că, pentru a acoperi sumele pe care le vor pierde prin această schemă, retailerii vor trebui să reducă din cheltuielile cu angajații, precizând că deja salariile celor care lucrează în retail sunt mici.

Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu:

  • Adoptăm astăzi o măsură prin care continuăm protejarea puterii de cumpărare a românilor, mai ales în perioada de iarnă când știm cu toții că cheltuielile sunt mai mari. Prelungim limitarea adaosului comercial pentru alimente de bază cu încă 3 luni și extindem această măsură cu încă un număr de categorii de produse, de la 14 la 21. Datele de la INS ne arată că măsura a avut efectele așteptate. Am oprit creșterea excesivă a prețurilor pentru alimente, iar pentru multe dintre produsele incluse în listă la raft se constată scăderi substanțiale de preț. De aceea, avem toate motivele să continuăm această măsură care protejează în special familiile cu venituri mici și medii.
  • Suplimentar, introducem și o limită de maxim 5% a adaosului comercial pentru ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui și carne de vită care sunt importate vrac și care nu sunt procesate în România.
  • Vă spun foarte clar că acest Guvern nu poate susține practica speculativă a unora de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs este necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii.
  • Aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumat prin programul de convergență.
  • Am spus că statul trebuie să fie primul care face economii. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control și să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR. Ca să fie și mai clar, acest act normativ nu se aplică pentru cheltuieli cu medicamente și materiale sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuieli cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar. De asemenea, limitările nu se aplică proiectelor finanțate din fonduri europene. Pentru finalizarea acestora, Guvernul va face alocări din Fondul de Rezervă.
  • Nu vizăm astăzi doar reducerea cheltuielilor bugetare, și creșterea absorbției fondurilor europene. Sprijinim finalizarea celor peste 2.800 de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile ce trebuie încheiate până la finalul acestui an, prin acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către primării, mai întâi în limita sumei de un miliard de lei.
  • Totodată deblocăm o situație care trenează de ani de zile. Dăm posibilitatea transferului către autoritățile locale a imobilelor confiscate în urma unor hotărâri definitive pronunțate în materie penală dar și nevalorificate în vederea recuperării prejudiciilor. Astfel, cu o serie de condiții extrem de clare impuse de Ministerul Justiției, comunitățile locale vor putea prelua aceste imobile în vederea dezvoltării de noi proiecte investiționale în beneficiul propriilor comunități.
  • Pe ordinea de zi avem o serie de exproprieri necesare realizării unor proiecte de infrastructură de interes național: drumul expres ce face legătura între Satu Mare și granița cu Ungaria, precum și centura Timișoarei, partea de sud.
  • Alocăm fonduri suplimentare pentru cofinanțarea proiectelor de mare infrastructură care au finalitate la fel ca în cazul celor 2.800 proiecte către UAT-uri la sfârșitul acestui an.
  • Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ și o să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale care au destinație în primul și primul rând pentru a reduce abandonul școlar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: