Premierul Florin Cîțu afirmă că înghețarea salariilor bugetarilor „este o recomandare”, dacă datoria publică trece de 50%. Legea responsabilității fiscal-bugetare îl contrazice

Florin-Citu-2

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri că „este o recomandare, nu o lege” înghețarea salariilor bugetarilor, în cazul în care datoria publică a României trece de pragul de 50% din Produsul Intern Brut. Legea responsabilității fiscal-bugetare însă îl contrazice și menționează în mod expres această măsură, pe lângă care pot fi luate și alte măsuri.

Premierul a fost întrebat miercuri dacă va îngheța salariile bugetarilor, în contextul în care datoria publică este estimată să ajungă la 50% din PIB în luna iulie, conform calculelor Economedia.

„Să ajungem la 50% întâi. Este vorba de estimări, deocamdată. Haideți să vedem. Datoria ca procent din PIB are 2 elemente: unul este datoria publică, celălalt este PIB-ul nominal. PIB-ul nominal a crescut mult mai rapid decât ne așteptăm. Nu știu dacă vom ajunge la 50%. Vom vedea dacă ajungem la 50%. În același timp este o recomandare, nu este o lege. Vom vedea ce se întâmplă atunci. Eu vă readuc aminte că la începutul anului am înghețat salariile, înainte de a avea acestă creștere peste 50%”, a declarat Cîțu, după ședința de Guvern.

Legea responsabilității fiscal-bugetare arată însă că, odată ce datoria publică depășește 50% din PIB, Guvernul prezintă public și aplică în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei publice în produsul intern brut. Programul cuprinde, fără a se limita la acestea, și măsuri care determină înghețarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

Reamintim că salariile în sectorul public sunt înghețate în 2021 la nivelul din decembrie 2020. Cu toate acestea, cheltuielile totale privind salariile pot crește, datorită faptului că se majorează numărul de salariați sau se acordă prime sau plăți ocazionale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: