Premierul Ciucă anunță că guvernul aprobă azi ordonanța de urgență pentru PNRR. PSD a cerut ca și autoritățile locale să poată gestiona banii europeni

PNRR Planul National Rezilienta Relansare Recovery sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri dimineață că executivul va adopta în ședința de astăzi ordonanța de urgență care va stabili cadrul de gestionare a fondurilor din PNRR – programul de 29,2 miliarde de euro.

”Proiectul de OUG privind stabilirea cadrului instituțional de gestionare a fondurilor din PNRR va fi supus analizei și aprobării. În plus, se modifică OUG 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea PNRR”, a declarat Ciucă în debutul ședinței de guvern.

Executivul a discutat în primă lectură proiectul de OUG la precedenta ședință, miercuri 8 decembrie, dar nu l-a putut adopta din cauza numărului mare de observații de la Ministerul Justiției.

G4Media.ro a scris în premieră că PSD a cerut în această săptămâna ca și autoritățile locale – Consilii Județene, Agenții de Dezvoltare Regională (ADR) și primării – să poată gestiona proiectele din PNRR. În discuțiile din coaliția de guvernare, ministrul Fondurilor UE, Dan Vîlceanu, s-a opus cererii, arătând că această modificare ar încălca acordul României cu UE, care prevede că doar autoritățile centrale (ministere) pot gestiona PNRR pentru că proiectele sunt dublate de reforme structurale, iar autoritățile locale nu au capacitatea instituțională de a realiza astfel de reforme.

Cu toate acestea, președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, a anunțat miercuri 8 decembrie că în gestionarea proiectelor care vor primi finanțare din PNRR vor fi implicate și Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR), în special proiectele din educaţie, sănătate şi reformă socială. El a făcut o declarație în urma ședinței liderilor partidelor din coaliția de guvernare.

„S-a discutat de ordonanţa pe PNRR şi acolo s-a ajuns la o formă finală – decizia politică, tehnic se va discuta -, o formă finală în care pentru câteva sectoare vor putea să fie folosite şi ADR-urile – educaţie, sănătate şi reformă socială. (…) Aceste autorităţi regionale pot să fie implicate în derularea de proiecte din aceste sectoare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a comentat Cîțu.

Reamintim că România și-a asumat un calendar clar de decizii și reforme legate de PNRR, programul de 29,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. (Foto: InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: