Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu o să fie condiţionat de reforma în Justiţie asumată prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare, a declarat premierul Florin Cîţu. Acesta a precizat că, din discuţiile avute cu ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a rezultat că PNRR ar trebui să fie aprobat la nivelul UE în ultima săptămână din septembrie.
„Am avansat foarte mult, de fapt, am încheiat pe PNRR, am trimis, cred că vineri, ultimele comentarii. Din discuţiile pe care le am acum cu ministrul Ghinea ar trebui să fie aprobat PNRR în ultima săptămână din septembrie”, a afirmat Cîţu, la consultările online cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.
Premierul a calificat drept exagerată informaţia apărută în spaţiul public potrivit căreia există o legătură între reformele din Justiţie şi banii din PNRR.
„Nu este adevărat, sunt câteva lucruri acolo care sunt de bun simţ, dar nu au nicio legătură cu reforma în Justiţie aşa cum vrem noi să o facem. Deci, PNRR nu o să fie condiţionat de reforma în Justiţie cum ne-am asumat-o în MCV. Sunt doar câteva borne, clarificări. Vă dau un exemplu – ca în România legile, după ce sunt modificate prin amendament, să fie publicată întreaga lege cu noul amendament, noua formă, nu doar amendamentele. Deci, să fie mai clar pentru toată lumea care e ultima formă. Acesta este un exemplu de modificare care apare în PNRR, dar nu avem Legile Justiţiei aşa cum discutăm de ele în spaţiul public, pentru că am văzut această discuţie şi nu aş vrea să fie înţeleasă prost”, a susţinut prim-ministru
România ar putea primi primele fonduri cel mai devreme în luna septembrie, potrivit declarațiilor ministrului Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Prima tranșă ar trebui să aibă o valoare de 1,3 miliarde de euro.
„Austria, Belgia, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Luxemburgul, Portugalia, Slovacia și Spania au primit undă verde în vederea utilizării fondurilor de redresare și reziliență ale UE pentru a-și stimula economiile și a remedia consecințele negative ale pandemiei de COVID-19. Adoptarea deciziilor de punere în aplicare ale Consiliului privind aprobarea planurilor permite statelor membre să semneze acorduri de grant și de împrumut care vor permite o prefinanțare de până la 13%”, se arată într-un comunicat al Consiliului European.