Premierul Ciolacu: Negocierile cu CE pentru planul pe 7 ani de reducere a deficitului pornesc de la un deficit asumat de 6,9%

Marcel Ciolacu, congres PSD Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Negocierile cu reprezentanţii Comisiei Europene pentru planul pe 7 ani de reducere a deficitului bugetar pornesc de la un deficit asumat de 6,9%, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, citat de Agerpres. Surse consultate de Economedia spuneau, joi, că Guvernul României discută cu Comisia Europeană pentru a majora ținta de deficit bugetar pentru acest an la 7,9% din Produsul Intern Brut, cifră care va fi și noua estimare de deficit a Comisiei, în prognoza economică de toamnă privind România. Comisia a cerut însă un plan pragmatic de reducere a acestui deficit și un acord nu a fost încă parafat, conform surselor Economedia. Oficial, Comisia a confirmat pentru Economedia că există dialog tehnic cu autoritățile române, dar a transmis că nu s-a agreat nimic.

Ciolacu a fost întrebat dacă este adevărat că negocierile care urmează să fie purtate cu Comisia Europeană asupra planului de reducere a deficitului vor porni de la un deficit de aproape 8%.

„De unde aveţi dumneavoastră… am informaţii, de această dată, diferite de dumneavoastră. Noi plecăm de la o discuţie de 6,9, cum ne-am asumat la rectificare. Cu adevărat cu o proiecţie pe 7 ani a reducerii deficitului. Nu este o catastrofă, chiar nu este o catastrofă. Nu se ajunge la 8%. S-a spus şi anul trecut şi acum 2 ani că o să fie o nenorocire, nu este o nenorocire, mai ales că 84% sunt bani duşi în investiţii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Premierul a accentuat că anii următori, 2025 şi 2026, reprezintă o mare provocare în ceea ce priveşte investiţiile pentru România.

„Şi pe exerciţiul financiar actual proiectele să ajungă la maturitate, normal că au cofinanţare şi aici de 15%, dar cofinanţarea la infrastructura mare în PNRR am ajuns la aproape 60%, mai ales pe rutier. Sunt foarte multe granturi pe care nu ne permitem să le pierdem, deci următorii 2 ani vor fi o provocare pentru România, să mergem în acelaşi ritm, cel puţin, ca şi anul acesta. Părerea mea e că vom termina anul la investiţii în jur 110-120 de miliarde, va fi istoric pentru România şi foarte greu de bătut”, a spus Ciolacu.

Premierul a făcut precizările la plecarea de la la Ziua Unităţii Germane, eveniment organizat de Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti.