Premieră. Transgaz licitează construcția unui gazoduct de importanță națională care ar putea transporta și hidrogen

conducta

Transgaz a scos la licitație în SICAP construcția conductei de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru, care a fost declarată anul trecut proiect de importanță națională. Contractul este împărțit în două loturi, având o durată de 24 de luni, iar valoarea totală este estimată de Transgaz la 230 de milioane de lei. În premieră pentru România, acest gazoduct va fi realizat în așa fel încât să permită injectarea în el și a hidrogen, în amestec. Tocmai din acest motiv, el s-ar încadra pentru finanțare din bani europeni, având în vedere că hidrogenul este considerat un gaz curat iar UE finanțează cu precădere aceste tipuri de proiecte.

Ghercești – Jitaru, laolaltă cu Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa (de asemenea proiect de importanță națională), a fost trimis anul trecut către Banca Europeană de Investiții (BEI) cu solicitarea de a fi finanțat parțial din Fondul de Modernizare și are ca scop completarea infrastructurii sistemului de înmagazinare gaze naturale Ghercești pentru asigurarea condițiilor de operare la capacitatea de 600 milioane mc/ciclu, precum și alimentarea cu gaze naturale a 19 localități.

„Amplasamentul lucrărilor care urmează a fi executate se află pe raza județelor Dolj și Olt în extravilanul și intravilanul localităților Balș, Osica de Sus, Fălcoiu, Bobicești, Bârza, Pârșcoveni, Șopârlița, Ghercești, Pielești, Robănești și Brâncoveni”, citim în descrierea licitației.

Despre benficiile acestui gazoduct vorbea, anul trecut, și Ministerul Energiei. „Prin realizarea acestei conducte se poate asigura suplimentar alimentarea cu gaze naturale a unui număr de aproximativ 146.587 locuitori, 259 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 150 de agenți economici și diverși consumatori industriali”, transmitea Energia.

Ofertele se dechid în 20 aprilie, departajarea lor se face în funcție de preț, de experiența echipei de proiect și de o metodologie prezentată care să permită efectuarea lucrărilor în corelanță cu alocarea de bani.

Chiar înainte de lansarea la licitație a acestui proiect, Transgaz a pregătit achiziție pentru materialele necesare (lui și celuilat strategic, Prunișor – Jupa), țevi fitinguri, robinete și alte materiale conexe, pentru care este mențiunea expresă că trebuie să fie pretabile transportului de hidrogen în amestec de până la 20% cu gaz. (Detalii, AICI) Licitația este acum în faza de evaluare a ofertelor depuse.

Transgaz este operatorul Sistemului Național de Transport al gazelor natural și este controlată de stat, prin Secretariatul General al Guvernului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: