Premieră în România: Primarul Negoiță, de la Sectorul 3 din București, concesionează cu 6 miliarde lei o bucată din sector investitorilor în imobiliare. Contractul se întinde pe 65 de ani

Hala_Laminor_-_Reabilitata

Algorithm Construcții S3, firma de construcții și imobiliare a Sectorului 3 din București, unde primar este Robert Negoiță, a scos la licitație în SICAP un contract de concesiune în valoare de până la 5,83 miliarde lei pentru reconversia Halei Laminorul de pe fosta Platforma Republica – IMGB în zonă de rezidențial, retail și de agrement. Această firmă împreună cu o alta – Smart City Invest S3, tot controlată de PS3, va semna, în numele primăriei, contracte cu investitori privați care vor vrea să bage bani în ceea ce înseamnă transformarea fostei zone Faur-Republica într-un întreg nou cartier. Durata contractului este una neobișnuită: 780 de luni, adică 65 de ani, un termen încă neîntâlnit în platforma electronică de achiziții centralizate. Odată semnată concesiunea, firma/firmele ce o vor prelua vor putea exploata în interesul lor această zonă până aproape de anul 2090, în schimb urmând a plăti sectorului o redevență anuală de cel puțin 2% din veniturile de exploatare, dar care să nu fie mai puțin de 60.000 de euro.

Hala Laminor, ultima construcţie din ansamblul industrial „Malaxa” – 1938, a constituit una dintre cele mai mari hale industriale din ţară, cu deschideri de 400m x 180m, o structură metalică şi o arhitectură modernă realizată după planurile unuia dintre cei mai cunoscuţi arhitecţi români, Horia Creangă. Primăria Sectorului 3 a preluat Hala Laminor în anul 2014 şi a început, trei ani mai târziu, procesul de restaurare, consolidare, amenajare interioară şi exterioară a halei. Au fost investiți în total 400 de milioane lei – banii sectorului în acest proiect de reconversie urbană. Nu au mai existat bani pentru continuarea investitțiilor, așa că scoaterea la concesiune a halei a fost stabilită drept cea mai bună soluție într-un studiu de fundamentare realizat de Deloitte și plătit de Sectorul 3. Decizia a fost luată prin vot în Consiliu în vară. Hala are o suprafață de 68.319 mp și teren în suprafață de 129.942 mp, plus 1.345 locuri de parcare. „Proiectul poate genera o redevență anuală între 60.000 euro și 394.940 euro. Pe 65 de ani concedentul ar urma să încaseze circa 23,87 milioane de euro din redevențe. Concesionarul va plăti și impozitul local pe imobil care se ridică la peste 29 milioane de euro precum și impozit pe profit”, se arăta în studiul Deloitte.

În 2018, Primăria Sectorului 3 a încheiat contractul de vânzare-cumpărare nr. 749/07.11.2018 cu societatea Algoritm Construcții S3 SRL, prin care a transferat dreptul de proprietate asupra imobilului format din teren 59.617 mp și a construcțiilor edificate, hală de 58.049 mp și construcții mai mici, de 1.500 mp la sol.

Consultantul a recomandat ca hala să aibă următoarele funcțiuni: hypermarket, sport shop, brico&home shop, magazine mici, restaurante și baruri, sală de fitness, cinema, loc de joacă indoor, punct de atracție regională, clinică, grădiniță, primărie și servicii, birouri. Dar ce se va face acolo va fi stabilit în timpul negocierii, dar fără să fie afectat monumentul istoric.

Iată descrierea procedurii: „Reconversia și exploatarea spațiului Hala Laminor în vederea creșterii calității vieții și a bunăstării locuitorilor din sectorul 3 București” prin încheierea unui contract de concesiune de lucrări cu un investitor privat care să asigure proiectarea, finanțarea, construcția și exploatarea Halei Laminor. Proiectul este centrul unui nou pol de regenerare urbană complexă – urbană, socială, arhitecturală – ce va duce la regenerarea întregii zone Faur – Republica ca un țesut urban eterogen ce va lega zona industrială de zona Titan. Reconversia și exploatarea spațiului Hala Laminor corespunde conceptului de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor, al distribuției spațiului urban între participanții la viața urbană și redarea orașelor către locuitorii acestora. Contractul de concesiune de lucrări este contractul prin intermediul căruia contractantul, în calitate de Concesionar, primește dreptul de a exploata rezultatul lucrărilor executate, preluând astfel și cea mai mare parte din riscurile aferente realizării și exploatării lucrărilor respective. Concedentul este asocierea dintre Algorithm Construcții S3 SRL și Smart City Invest S3 SRL, asociere aprobată de către Consiliul Local al Sectorului 3 București prin HCL Sector 3 nr. …/2022. Algorithm Constructii S3 SRL este împuternicită să deruleze procedura și să semneze contractul de concesiune. Concesionarul va avea dreptul de a încasa veniturile rezultate din activitatea de exploatare a obiectivului. Pe parcursul derulării contractului de concesiune de lucrări pentru realizarea “Reconversiei și exploatării spațiului Hala Laminorul în vederea creșterii calității vieții și a bunăstării locuitorilor din sectorul 3 București”, Autoritatea contractanta nu va contribui financiar la realizarea proiectului și, de asemenea, nu are în intenție să acorde sprijin complementar. Concedentul are dreptul de a primi și o redevență în valoare de minim 2% din veniturile din exploatare, dar nu mai puțin de 60.000 euro anual și nu mai puțin de valoarea ofertată”.

Important de precizat că procedura este un „dialog competitiv”, nu prin procedură licitație publică.

Ofertele se desfac în 28 februarie, departajarea lor se face în funcție de prețul oferit de concesionar, de „inovarea” în materie de dezvoltare urbană și de un termen cât mai redus de concesiune asumat de investitor. La criteriul „inovare”, firma S3 aduce și exemple: „propunerea unor funcțiuni care au caracter de unicitate în România sau pe o rază de 300 km în jurul Bucureștiului. Gradul de inovare se referă, cu titlu exemplificativ, la: – amenajări interioare inovatoare din punctul de vedere al designului sau materialelor folosite; – utilizarea de metode noi de proiectare – de exemplu modelare BIM; – utilizare de sisteme inovatoare de fațade sau inchideri; – utilizarea de materiale noi, contemporane, apărute prin noi tehnologii; – concepte noi de economie circulară, reducere a consumului și emisiilor care se pot obține prin metode arhitecturale; – interacțiunea utilizatorilor cu spațiul construit”.

Toată fosta zonă industrial Faur – Republica se transformă în zonă de imobiliare, după ce și cumpărătorul Platformei IMGB, SIF Banat – Crișana, care a cumpărat anul trecut terenul de la Doosan, a vândut, luna trecută, mare parte din teren unor investitori din imobiliare și retail. Aici, practic, ar urma să apară un nou cartier al Bucureștiului.

Întrebat într-un interviu la DC News dacă primăria Sector 3 va obţine venituri de pe urma halei Laminorul, primarul Robert Negoiță a afirmat: „Ideea este aşa: căutăm investitor privat, facem o asociere între societatea primăriei, care e deţinută sută la sută de primăria Sector 3, şi cel care va câştiga procedura de competitivitate. Când proiectul va fi finalizat, e foarte posibil să îl listăm pe bursă, iar primăria îşi va recupera de trei ori suma. Dar nu mâine, va mai dura 6-8 ani!”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Pe asta nu-l anchetează nimeni?! Cum adică redevențe de minim 60000€ și maxim 360000€ ?!?!…pai ,pana și suma maxima este nesemnificativa la nevoile S3 . În 65 ani S3 poate incasa maxim 20 milioane euro în condițiile în care doar vânzarea lui valorează minim 100 milioane! Jaf la drumul mare!

  2. Sa lasam mortii sa si ingroape mortii lor. In curand vor striga din morminte si vor dori sa nvie. Iar Judecatorul va da raspuns. Sa ne rugam ptr ei, chiar au nevoie…

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.