Viermii de făină galbeni uscați au fost autorizați drept aliment nou, fiind prima autorizare de introducere a insectelor pe piața UE ca alimente noi, după ce statele membre au aprobat marți o propunere a Comisiei Europene în acest sens.
Noul aliment se poate consuma ca gustare, sub formă de insecte uscate întregi, sau ca ingredient al unor produse alimentare, de exemplu sub formă de pudră în produse proteice, biscuiți sau produse pe bază de aluat.
Această primă autorizare are loc în urma unei evaluări științifice riguroase efectuate de EFSA.
Ce sunt alimentele noi?
Alimentele noi sunt definite ca alimente care nu au fost consumate într-o măsură semnificativă de către oameni în UE înainte de 15 mai 1997, când a intrat în vigoare primul regulament privind alimentele noi.
„Alimentele noi” pot fi alimente inovatoare, dezvoltate recent, produse folosind noi tehnologii și procese de producție, precum și alimente care sunt sau au fost consumate în mod tradițional în afara UE.
Exemple de alimente noi includ noi surse de vitamina K (menaquinonă) sau extracte din alimentele existente (ulei de krill antarctic bogat în fosfolipide din Euphausia superba), produse agricole din țări terțe (semințe de chia, suc de fructe noni) sau alimente derivate din noi procese de producție (alimente tratate cu UV – lapte, pâine, ciuperci și drojdie).
Principiile care stau la baza alimentelor noi din Uniunea Europeană sunt că acestea trebuie să fie:
- Sigure pentru consumatori
- Etichetate corespunzător, pentru a nu induce în eroare consumatorii
- Dacă alimentele noi sunt destinate să înlocuiască un alt aliment, nu trebuie să difere într-un mod în care consumul de alimente noi ar fi dezavantajos din punct de vedere nutrițional pentru consumator.
Este necesară autorizarea înainte de introducere pe piață a alimentelor noi pe baza unei evaluări în conformitate cu principiile de mai sus.