PPC, care a cumpărat Enel, raportează un profit net de 305 milioane de euro, în creștere cu 70%, în primele nouă luni din an / Grupul anunță investiții de 10,1 miliarde de euro în următorii 3 ani

Georgios Stassis, Președinte și CEO al Grupului PPC Sursa foto: PPC

Compania greacă Public Power Corporation (PPC), cea mai mare companie energetică elenă, la care statul este cel mai mare acționar, care a preluat anul trecut operațiunile și activele din România ale italienilor de la Enel, raportează un profit net ajustat de 305 milioane de euro, în primele nouă luni ale anului, în creștere cu 70% față de 178 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2023. Grupul anunță investiții de 10,1 miliarde de euro în următorii 3 ani, parte din planul strategic 2025-2027.

Profitul net ajustat după deducerea nivelului aferent participațiilor minoritare s-a ridicat la 241 milioane de euro, comparativ cu 144 milioane de euro în aceeași perioadă a anului trecut.

Compania anunță că investițiile totale au atins 1,6 miliarde de euro, inclusiv cele în proiectele din România, cu o creștere semnificativă în activitățile de distribuție și RES, în conformitate cu planul PPC de a crește ponderea energiei curate în mixul său de producție și de a îmbunătăți și digitaliza rețelele de distribuție. Investițiile în energii regenerabile, în generarea flexibilă de electricitate, în distribuție și digitalizare au crescut la 1,3 miliarde de euro, reprezentând aproximativ 80% din investițiile totale, incluzând sumele investite în România.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Capacitatea instalată în RES a ajuns la 4,9 GW la sfârșitul lunii septembrie 2024, comparativ cu 3,8 GW în septembrie 2023. În trimestrele următoare, se așteaptă o creștere semnificativă a capacității instalate în RES datorită unui portofoliu de proiecte de 3,8 GW aflate în faza de construcție, gata de construcție sau în stadiul de licitație.

Producția pe bază de lignit a scăzut cu aproximativ 30% în primele 9 luni din 2024 față de aceeași perioadă din 2023, ajungând la 2,3 TWh, reprezentând 15% din producția totală a PPC. Drept urmare, intensitatea emisiilor de CO2 (Tip 1) a scăzut cu 10,5% față de primele 9 luni din 2023.

Georgios Stassis, Președinte și CEO al PPC, a declarat: „Rezultatele financiare solide din primele 9 luni ale anului 2024 confirmă reziliența modelului nostru de afaceri, care are la bază dezvoltarea unui portofoliu de producție de energie verde și flexibilă, orientarea către client, precum și digitalizarea și îmbunătățirea rețelelor de distribuție. Deja avem 4,9 GW de capacitate în RES în funcțiune, cu un portofoliu semnificativ de proiecte în dezvoltare, de peste 20 GW. Dintre acestea, 3,8 GW sunt fie în construcție, fie pregătite pentru construcție și se află într-o fază foarte avansată. Ne-am dublat investițiile comparativ cu anul trecut, menținând în același timp o poziție financiară puternică. Realizările noastre de până acum ne permit să reiterăm obiectivul pentru 2024 de EBITDA ajustat de 1,8 miliarde de euro și un profit net de 0,35 miliarde de euro.”

Cererea de electricitate în Grecia a crescut cu 5,7% în primele 9 luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, în principal din cauza vremii mai calde, atât în Grecia, cât și în România, în special în lunile de vară. În România, cererea de electricitate a crescut cu 4% în primele 9 luni din 2024 față de aceeași perioadă din 2023.

Cota medie de piață a PPC în retailul de electricitate din Grecia a scăzut la 51% în primele 9 luni din 2024, de la 57% în perioada similar din 2023, în special din cauza reducerii cotei de piață în rândul clienților de înaltă tensiune, ca urmare a încheierii unor contracte fixe vechi. În Sistemul Interconectat, cota de piață a scăzut la 51% în septembrie 2024 (de la 54% în septembrie 2023). Pe tipuri de tensiune, cota medie de piață a fost de 18% (de la 44%) pentru Înaltă Tensiune, 35% (de la 34%) pentru Medie Tensiune și 65% (față de 65%) pentru Joasă Tensiune1. În România, cota medie de piață a PPC în vânzările de electricitate a fost de 16%.

În ceea ce privește producția, cota medie de piață a PPC în Grecia a scăzut la 35% în primele nouă luni din 2024 de la 39% în perioada similară din 2023. Această evoluție este determinată de fapt de scăderea producției pe bază de lignit, pe măsură ce avansează planul PPC de a renunța la cărbune până în 2026.

În România, cota de piață medie a PPC în producția de energie din surse regenerabile (eoliene/solare) a ajuns la 12%, de la 14% în primele nouă luni din 2023.

În domeniul e-mobilității, PPC este lider pe piața elenă, cu o cotă de 35% din punctele publice de încărcare în primele nouă luni din 2024. De asemenea, PPC este activă în domeniul e-mobilității și în România, având un număr total de 2.925 de puncte la sfârșitul primelor nouă luni din an în ambele țări.

Investiții de 10,1 miliarde de euro în următorii 3 ani

Joi, Grupul PPC și-a prezentat noile obiective, actualizate și majorate, din Planul Strategic pentru perioada 2025-2027.

Planul strategic revizuit include investiții de 10,1 miliarde de euro în următorii trei ani, axate în principal pe proiecte de energie regenerabilă (RES), dezvoltarea rețelelor, generare flexibilă și soluții noi pentru clienții săi din Grecia și Europa de Sud-Est.

Aceste inițiative, alături de obiectivul PPC de a elimina complet centralele pe cărbune până în 2026, vor contribui la creșterea profitului operațional înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizări (Earnings before Interest, Taxes, Depreciation and Amortisation – EBITDA) a Grupului până la 2,7 miliarde de euro în 2027.

Georgios Stassis, președinte și CEO al PPC, a declarat: „Planul Strategic al Grupului PPC pentru perioada 2025-2027 pune un accent clar pe creștere. Investim peste 10 miliarde de euro pentru a conduce tranziția energetică în Europa de Sud-Est. Facem investiții semnificative în energie verde și generare flexibilă, precum și în modernizarea rețelelor noastre. De asemenea, ne concentrăm pe dezvoltarea de soluții energetice moderne și pe servicii cu valoare adăugată pentru clienții noștri. Investim în servicii și produse noi, concentrându-ne pe proiecte cu randament ridicat și îndepărtându-ne de producția ineficientă pe bază de lignit, pentru a crea valoare pentru toate părțile interesate – clienți, acționari, angajați – într-un mod responsabil din punct de vedere social și al mediului. Creșterea noastră financiară solidă ne va duce la un nivel al EBITDA de peste 2,7 miliarde de euro în 2027 și peste 3 miliarde de euro în 2030. Grupul PPC își accelerează expansiunea, valorificând oportunitățile oferite de tranziția verde. Printr-o viziune și o strategie clară, devenim liderul energetic al regiunii extinse din Europa de Sud-Est.”

Obiectivele PPC pentru următorii trei ani:

Dezvoltarea a 6,3 GW în proiecte de energie regenerabilă (RES) în Grecia și Europa de Sud-Est până în 2027, având ca țintă o capacitate instalată totală de 11,8 GW în 2027. Aproape 60% din capacitatea RES ce urmează a fi instalată se află în faza de construcție, gata de construcție sau în stadiul de licitație.
Dezvoltarea a 1,8 GW de generare flexibilă de energie, incluzând hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, baterii, unități pe gaz natural și hidrocentrale mari, soluții ce răspund variabilității RES și aduc o valoare sporită.
Eliminarea cărbunelui până în 2026 și reducerea semnificativă a producției pe bază de petrol, datorită interconectării insulelor, cu scopul de a reduce cu 80% emisiile de gaze cu efect de seră între 2019 și 2027.
Introducerea de noi servicii cu valoare adăugată pentru clienți, incluzând sinergii cu Kotsovolos, soluții complementare pentru panouri fotovoltaice rezidențiale, certificate electrice și servicii de management.
Extinderea modelului integrat în România, prin dezvoltarea semnificativă a energiei regenerabile (RES), pentru a satisface cerințele energetice ale portofoliului de clienți în continuă expansiune a PPC România.
Creșterea rețelelor în Grecia și România, cu o prognoză de creștere anuală de 7,7% a bazei de active reglementate (CAGR) în următorii trei ani, atingând 6 miliarde de euro până în 2027.
Reducerea continuă a emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a ajunge la emisii nete zero până în 2040. Obiectivele pe termen scurt și lung ale PPC, recent validate de Science Based Targets initiative (SBTi), prevăd o reducere de 73,7% până în 2030 și 98,6% până în 2040 a emisiilor de CO2 de Tip 1 și Tip 2 per MWh generat față de anul de referință 2021.

Obiectivele financiare ale Grupului PPC pentru perioada 2025-2027:

EBITDA va ajunge la 2,7 miliarde de euro în 2027 față de 1,8 miliarde de euro în 2024, o creștere anuală compusă de 14% (CAGR), datorită RES, modelului integrat, decarbonizării și generării flexibile.
Investiții orientate spre creștere în valoare de 10,1 miliarde de euro, având în vedere că 94% din investiții vor fi direcționate către dezvoltare, în principal pentru RES, rețele și generare flexibilă.
• În pofida investițiilor mai mari, raportul Datorie netă/EBITDA al Grupului va rămâne mult sub plafonul autoimpus de 3,5x, deoarece Grupul va finanța aproximativ 70% din investiții prin creșterea fluxurilor de numerar (FFO).
• Cresterea dividendelor cu 41% anual (CAGR), cea mai mare în sectorul utilităților din Europa, având ca obiectiv 1 euro pe acțiune în 2027, față de 0,25 euro pe acțiune pentru anul financiar 2023.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: