Posibilul moștenitor al imperiului Buffett, prezent la București pentru expoziția sa de fotografie: „Am văzut în București afaceri, o mulțime de activitate și mașini noi. Se întâmplă lucruri aici” / Fundația Howard G. Buffett a donat Ucrainei peste 500 de milioane de dolari

howard g buffett

Howard Graham Buffett, fiul în vârstă de 69 de ani a miliardarului american Warren Buffett, a venit în București, prezentând miercuri seară fotografiile sale și ale lui Muhammed Muheisen – câștigător a două premii Pulitzer – într-o expoziție de fotografie numită „Bearing Witness”, care afișează imagini din diverse zone de pe glob surprinse în timpul unora dintre cele mai marcante evenimente din ultimii 25 de ani, inclusiv războiul din Ucraina. Acesta a vorbit despre susținerea Ucrainei în fața invaziei din Rusia. Fundația patronată de fiul miliardarului american care conduce conglomeratul Berkshire Hathaway a donat, de asemenea, peste jumătate de miliard de dolari pentru țara la nord de România, în mai puțin de doi ani după invazia Rusiei.

144 de miliarde de dolari este valoarea aproximativă a averii despre care Warren Buffett spune că, după moartea sa, va merge la un fond caritabil administrat de cei trei copii ai săi.

Urmașii lui Warren Buffett – Susie, Howard și Peter Buffett – au un parcurs îndelungat ca filantropi, oferind, începând cu 2006, peste 15 miliarde de dolari din banii tatălui lor, prin fundațiile de care se ocupă, potrivit Associated Press.

Acum că tatăl lor le-a încredințat să doneze restul averii după moartea sa, următoarea generație a familiei Buffett este pe cale să devină cumulat unul dintre cei mai mari donatori din SUA, având sarcina de a dona aproximativ 144 de miliarde de dolari, conform estimărilor actuale, în termen de 10 ani.

Copiii lui Warren Buffett, miliardarul american care conduce conglomeratul Berkshire Hathaway, au sprijinit diverse cauze de-a lungul anilor.

Fundația Howard G. Buffett

Conform raportului fundației Howard G. Buffett pentru 2023, peste 458 de milioane de dolari au fost donați anul trecut. Cea mai mare parte a granturilor acordate sprijină securitatea alimentară și atenuarea conflictelor la nivel internațional, inclusiv în Ucraina. Fundația sa a sprijinit producătorii de cafea și cacao din El Salvador și Parcul Național Virunga din Republica Democrată Congo. De asemenea, banii s-au dus și către grupuri ale forțelor de ordine din SUA.

Foto: The Howard G. Buffett Foundation

O importantă destinație a fondurilor este Catholic Relief Services (CRS), finanțată de cel puțin 15 ani pentru a sprijini fermierii din America Centrală.

„Howard a fost interesat în special de abordarea factorilor care îi determinau pe oameni să părăsească comunitățile rurale din America Centrală și Mexic și să riște totul pentru a emigra în SUA, iar aici viziunea noastră s-a unit cu adevărat”, a declarat Erica Dahl-Bredine, consilier principal la CRS.

Când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Howard Buffett a vizitat statul la câteva săptămâni după și a reconfigurat planurile fundației pentru a răspunde crizei umanitare și impactului războiului asupra agriculturii.

„Fundația noastră nu ar fi lucrat niciodată în Ucraina, pentru că nu ar avea nevoie de noi. Ei au fost grânarul Europei”

„Este de fapt a patra oară când vin în România. Pot să vă spun că, la începutul anilor ‘90, când am venit pentru prima dată, nu m-am gândit niciodată că voi fi din nou aici făcând asta.

În 1969, aveam 14 ani, mama și tata s-au certat foarte mult pe această temă, dar până la urmă tata a spus «lasă-i să plece, le va face bine». Am plecat singur în Cehoslovacia. În 1969, Uniunea Sovietică a ocupat țara. A fost prima dată când am fost, evident, într-o țară ocupată, dar a fost prima dată când am fost undeva unde o mulțime de oameni și-au dat foc în semn de protest. Prima dată când am văzut soldați pe stradă și am aflat că soldații de pe stradă erau soldați cehi forțați de Uniunea Sovietică să fie acolo pentru că, dacă soldații sovietici stăteau la colț, oamenii veneau și încercau literalmente să îi înjunghie.

Și am învățat că nu ai voie să fotografiezi oricum pe toată lumea, pentru că am avut un incident. A fost prima dată când mi s-a luat filmul din aparat când eram copil. Adică nu știam ce fac.

Am avut o mulțime de experiențe la acea vârstă care m-au influențat. Eu și o parte dintre prietenii și colegii mei am venit din Ucraina chiar în urmă cu 4-5 ore. Este a 14-a mea călătorie acolo, începând de la invazie.

În 1991 am ajuns să merg în URSS, în Ucraina, ca parte a acestei călătorii, pentru a vorbi cu fermierii despre modul în care făceam agricultura în Statele Unite, deoarece lucrurile au început să se schimbe în Uniunea Sovietică un pic și îmi amintesc cum au fost străzi întunecate și foarte puțini oameni și o societate care nu e foarte vibrantă.

Îmi amintesc că mergeam cu mașina prin Kiev, cred că în vara anului 2022, și oamenii erau într-un parc iar unii cântau la chitară, erau copii care fugeau în jurul copacilor. Exista mai multă viață, mai multă speranță, mai multă bucurie în această țară, care este asediată de cineva care nu are nicio considerație pentru libertate, democrație sau suveranitate, iar ei sunt în acest parc și încă se bucură de această libertate. Și a fost un contrast atât de mare față de ceea ce am văzut în 1991.

Deci, în mod normal, fundația noastră nu ar fi lucrat niciodată în Ucraina, pentru că ne-am petrecut cea mai mare parte a vieții noastre în Africa, America de Sud, America Centrală, pentru că Ucraina nu ar avea nevoie de noi. Ei au fost grânarul Europei. Așa că nu m-am așteptat niciodată să mă întorc. Am făcut destul de mult în ultimii aproape trei ani, din păcate.

Pot să vă spun că atunci când conduceam prin București în această după-amiază, am văzut afaceri noi care încep și văd o mulțime de activitate și mașini noi, o mulțime de trafic. Se întâmplă lucruri aici.

Aveți această amenințare lângă și sunteți pe punctul foarte probabil de a fi nevoiți să vă confruntați cu protejarea a ceea ce aveți aici și ceea ce este important pentru voi. În fiecare țară, în fiecare oraș, indiferent unde te duci, toată lumea se îngrijorează de proprii copii, probleme personale, casa, ipoteca, dacă pot cumpăra o mașină nouă, când poți să-ți iei o vacanță. Fiecare dintre noi trăiește în acest mic cerc al propriei noastre vieți, dar ceea ce Ucraina dovedește astăzi este că acest lucru poate fi întrerupt foarte repede și poți fi privat de asta.

Nu cred că nici unul dintre aliații Ucrainei au făcut ceea ce ar trebui să facă. Știu că România este foarte susținătoare, ceea ce eu apreciez.

(…)

Capacitatea noastră de a interveni într-un moment în care putem prevedea care vor fi consecințele, acesta este un adevărat leadership.

În 1940, în Statele Unite, 84-86% din publicul american era împotriva participării Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Când japonezii au lovit Pearl Harbor, acest lucru a schimbat totul în decembrie 1941, iar 97% din populația Statelor Unite era pregătită să lupte.

Problema cu Ucraina este că nu va exista Pearl Harbor, nu va exista nimic care să galvanizeze oamenii atât de repede și cu acest tip de solidaritate. Trebuie să fim suficient de inteligenți pentru a înțelege cine a dus la această situație, care este motivația lor și unde s-ar putea opri sau nu. Nu pot veni în România după ce am petrecut ceva timp în Ucraina gândindu-mă la fotografiile pe care le veți vedea, fără să spun că este atât de important pentru România și pentru toți delegații de aici de la celelalte ambasade să sprijine această țară, pentru că nu este doar războiul lor, este războiul nostru. Ei reprezintă principiile noastre, valorile noastre și toate lucrurile care ne sunt apropiate și importante pentru noi și nimic din toate acestea nu este gratuit. Așa că ei luptă pe teritoriul lor, dar luptă și pentru ceea ce credem noi. Poate că acesta nu este mesajul la care vă așteptați, pentru că eu sunt aici ca fotograf, dar am fost pe linia frontului de mai multe ori și am făcut o mulțime de fotografii care sunt, probabil, unele dintre cele mai dificile pe care le-am făcut vreodată.

(…)

Doresc tuturor celor prezenți aici să rămână în siguranță și să continue să aibă o mare oportunitate de a investi în țara dumneavoastră, în orașul dumneavoastră și în familia dumneavoastră, dar amintiți-vă că nu este gratuit”, a declarat Buffett în fața celor care au venit la evenimentul de deschidere al expoziției internaționale de fotografie „Bearing Witness”.

Moștenitor al imperiului Buffett

Howard G. Buffett este văzut ca posibil moștenitor al Berkshire Hathaway, conglomeratul miliardarului Warren Buffett.

Este de așteptat ca membrii consiliului de administrație să îl voteze pe Buffett – care face parte din consiliu încă din 1993 – în calitate de președinte fără puteri executive.

În vârstă de 69 de ani, Howard G. Buffett este considerat un păstrător al culturii unice de la Berkshire pe care tatăl său și vechiul său colaborator Charlie Munger au creat-o de-a lungul deceniilor, notează Yahoo Finance. Amploarea conglomeratului financiar necesită o planificare și o supraveghere de specialitate din partea consiliului de la Berkshire.

Afacerile variază de la operarea uneia dintre cele mai importante rețele de căi ferate din SUA, Burlington Northern (BNSF Railway), la sprijinirea pieței imobiliare prin intermediul constructorului de locuințe Clayton Homes.

Buffett are un CV extins în domeniul managementului, de la relații cu investitorii la compania de mărfuri Archer Daniels Midland, până la calitatea de membru al consiliului de administrație al Coca-Cola, băutura preferată a tatălui său și o investiție cu acțiuni în moștenire. Howard G. Buffett s-a retras din conducerea Coca-Cola în 2016, după 17 ani de activitate.

Acesta este acum președintele și CEO la fundația care îi poartă numele, fondată în 1999.

O mare parte din activitatea fundației din ultimii ani a vizat Ucraina, devastată de război. Buffett declara într-un interviu publicat în mai că organizația nonprofit urma să doneze 800 de milioane de dolari acestei țări în 2024 și are în vedere încă 250 de milioane de dolari pentru 2025.

Valoarea de piață a Berkshire Hathaway a depășit luna trecută 1.000 de miliarde de dolari, reflectând încrederea investitorilor în conglomeratul pe care Warren Buffett l-a transformat în aproape șase decenii în ceea ce mulți consideră un indicator al economiei americane.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: