Petrolul (34,5%) şi gazele naturale (23,7%) erau încă în 2020 cele mai importantă surse de energie în mixul energetic al UE, ponderea energiei din surse regenerabile a continuat să crească, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) și citate de Agerpres.
După ce a depăşit cărbunele şi energia nucleară, regenerabilele sunt în grafic pentru a deveni cea mai importantă sursă de energie în Uniunea Europeană în viitoarea economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei a blocului comunitar.
În 2020, combustibilii fosili solizi (cărbunele) au continuat tendinţa descrescătoare din anii precedenţi, înregistrând o scădere de 18,3%, al cincilea an de declin consecutiv. Comparativ 2015, ponderea cărbunelui a scăzut cu 40%. Ponderea combustibilii fosili solizi în mixul energetic al UE este acum uşor peste 10%, în timp ce în 1990 era 25,7%.
Petrolul şi produsele petroliere (excluzând biocombustibilii) au continuat tendinţa descrescătoare, înregistrând o scădere de 12,6% în 2020, ajungând la cel mai scăzut nivel din 1990. Aceeaşi tendinţă se observă în cazul gazelor naturale, dar declinul a fost mai redus, cu 2,4%, în 2020. Energia nucleară a scăzut cu 10,7% ajungând de asemenea la cel mai scăzut nivel din 1990.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Energia regenerabilă şi biocombustibilii au continuat tendinţa îndelungată de creştere. După ce în deceniul precedent au depăşit combustibilii fosili solizi şi energia nucleară, următoarea ţintă spre o economie mai sustenabilă va fi depăşirea gazelor naturale.
În ceea ce priveşte consumul, impactul restricţiilor impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei de COVID-19 în 2020 a fost mai substanţial asupra consumului de produse petroliere (minus 10,3%) decât al gazelor naturale (minus 2,6%) şi electricitate (minus 3,8%).
Restricţiile de călătorie legate de pandemie au afectat unele produse petroliere mai mult decât alţi combustibili, cel mai semnificativ declin fiind la kerosen (minus 48.1%), în timp ce benzină auto (minus 13,9%) a fost o scădere mai redusă.
Petrolul continuă să fie cel mai important combustibil pe partea de utilizare finală, cu o pondere de 35%, urmat de electricitate, cu 23,2%, şi gazele naturale, cu 21,9%.