Polonia și Coreea de Sud vor coopera în cadrul unui proiect de energie nucleară. Vineri, Polonia a anunțat că va construi prima sa centrală nucleară cu o companie americană

south korea poland nuclear Sursa foto: Twitter/Jacek Sasin

Seulul și Varșovia au semnat acorduri-cadru pentru dezvoltarea energiei nucleare în Polonia, au anunțat luni ministerele celor două țări, în contextul în care Polonia se străduiește să renunțe treptat la cărbune și să își reducă emisiile de carbon, iar Coreea de Sud încearcă să își revigoreze industria nucleară.

Companiile poloneze ZE PAK și PGEși Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) vor evalua viabilitatea construirii a patru reactoare nucleare de 1.400 de megawați la Patnow, în centrul Poloniei, folosind tehnologie sud-coreeană, a spus Ministerul sud-coreean al Comerțului, Industriei și Energiei într-o declarație comună cu Ministerul polonez al Activelor de Stat.

Companiile, cu sprijinul guvernului, intenționează să pregătească un plan preliminar de dezvoltare a centralei până la sfârșitul acestui an, au precizat acestea în comunicat, citat de Reuters.

De la alegerea în acest an a președintelui Yoon Suk-yeol, care s-a angajat să revigoreze industria energiei nucleare a țării, Coreea de Sud și-a intensificat eforturile pentru a obține comenzi de export de centrale nucleare.

Dacă se va semna un acord final, acesta va fi “o realizare susținută de hotărârea fermă și politica guvernului coreean de a exporta centrale nucleare”, a declarat ministrul Comerțului, Industriei și Energiei, Chang-Yang Lee.

În timpul vizitei sale în Coreea, ministrul polonez al activelor de stat, Jacek Sasin, a discutat, de asemenea, despre consolidarea parteneriatului de apărare al Poloniei cu Coreea de Sud, a declarat acesta pe Twitter.

“Salutăm informația potrivit căreia ZE PAK și PGE au intrat în discuții cu KHNP, ceea ce va consolida și mai mult relațiile dintre Polonia și Coreea de Sud”, a declarat Sasin, citat într-un comunicat.

ZE PAK, deținută de miliardarul Zygmunt Solorz, produce energie în principal din lignit, dar intenționează să renunțe treptat la cărbune până în 2030 și să producă ulterior doar energie din surse regenerabile.

Acordurile de luni vin după un anunț făcut vineri, când Varșovia a anunțat că firma americană Westinghouse Electric Co. va construi prima centrală nucleară a țării în nordul Poloniei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: