Politico: UE pregătește măsuri care vor slăbi drastic cerințele de mediu pentru agricultori

Protest fermieri franta Foto: FNSEA

Comisia Europeană finalizează o serie de propuneri legislative care ar slăbi drastic cerințele de mediu pentru agricultori, în ciuda sfaturilor date de cei mai buni oameni de știință, care susțin că agricultura trebuie să devină mai durabilă, altfel va fi decimată de schimbările climatice, scrie Politico.

Propunerile, consultate de Politico, ar pune capăt cerinței de a rezerva terenuri pentru a promova biodiversitatea, făcând ca aceasta și alte măsuri – cum ar fi reducerea la minimum a lucrărilor solului pentru a preveni eroziunea acestuia – să fie voluntare. Împreună, acestea le-ar permite agricultorilor să primească subvenții din partea UE chiar dacă nu îndeplinesc cele mai elementare standarde de mediu, ceea ce se numește condiționalitate.

Schimbarea dramatică a politicii Comisiei conduse de Ursula von der Leyen vine la îndemnul guvernelor naționale, disperate să înăbușe protestele fermierilor care au ieșit în stradă în toată Europa și la Bruxelles pentru a-și exprima furia față de birocrația de mediu care, potrivit acestora, le distruge mijloacele de trai.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Dar ignoră, de asemenea, un avertisment dur al oamenilor de știință din UE, prezentat în această săptămână de Agenția Europeană de Mediu într-un raport inedit, care desemnează agricultura ca fiind un sector în care este nevoie de măsuri urgente pentru ca continentul să evite inundațiile catastrofale, secetele care durează ani întregi și valurile de căldură toridă.

Grupurile societății civile și parlamentarii ecologiști avertizează că această inițiativă ar anula puținele reforme de mediu care au fost adăugate în ultimii ani la politica agricolă comună (PAC), programul de subvenții agricole al UE, care consumă o treime din bugetul blocului comunitar, blocând banii contribuabililor în subvenționarea agricultorilor pentru a menține status quo-ul pentru anii următori.

„Ștergerea a zeci de ani de progrese treptate în direcția unei agriculturi sustenabile pentru preocupări electorale pe termen scurt este o greșeală uriașă, iar întreaga societate va plăti un preț ridicat”, a declarat Marco Contiero, responsabil cu campania pentru agricultură a Greenpeace UE.

„Fermierii se confruntă cu greutăți serioase, dar aceste propuneri nu fac mare lucru pentru a rezolva această problemă și nu fac decât să elimine unele dintre ultimele fărâme de protecție a mediului din politica agricolă a UE”, mai spune el.

Condiționalități

PAC include un set de „bune condiții agricole și de mediu” – sau BCAM – pe care agricultorii trebuie să le îndeplinească pentru a primi subvenții.

Executivul UE va propune să elimine obligațiile pentru patru dintre acestea și să ofere în schimb compensații financiare agricultorilor care le pun în aplicare în mod voluntar.

Acestea sunt:

– GAEC 5 – care le cere fermierilor să reducă la minimum lucrările solului pentru a preveni eroziunea acestuia.

– GAEC 6 – care le cere fermierilor să cultive culturi de acoperire între sezoane pentru a conserva solul, apa și nutrienții, reducând astfel nevoia de inputuri chimice, cum ar fi îngrășămintele.

– GAEC 7 – care solicită fermierilor să cultive o serie de tipuri diferite de culturi în aceeași zonă pe parcursul unei succesiuni de sezoane de vegetație. Acest lucru ajută la returnarea nutrienților în sol fără inputuri sintetice și reduce nevoia de pesticide chimice.

– GAEC 8 – obligarea fermierilor de a rezerva cel puțin 4% din terenurile lor agricole pentru biodiversitate.

Alte măsuri care vor fi propuse de Comisie includ:

– Scutirea fermierilor cu mai puțin de 10 hectare de teren – două treimi din toți beneficiarii PAC – de controale și sancțiuni.

De asemenea, pentru a consolida poziția fermierilor în fața comercianților, a comercianților cu amănuntul și a altor actori din lanțul de aprovizionare, Comisia va:

– va lansa până în vară un „observator al costurilor de producție, al marjelor și al practicilor comerciale” pentru a spori transparența pieței. Observatorul va fi alcătuit din reprezentanți ai tuturor sectoarelor de-a lungul lanțului de aprovizionare agroalimentară, precum și din funcționari UE și naționali.

– va examina posibile revizuiri ale mai multor regulamente de piață, inclusiv ale Organizației Comune a Pieței (OCP), care stabilește regulile de bază pentru piața unică a UE, și ale directivei privind practicile comerciale neloiale, care vizează protejarea furnizorilor mai slabi de cumpărătorii mai puternici.

Nu trebuie să vă faceți griji, spun cei care pun frână reformelor de mediu.

„Măsurile… nu slăbesc ambiția PAC în materie de climă și mediu”, a declarat săptămâna trecută Comisia într-un comunicat, grăbindu-se să clarifice comentariile publice ale comisarului pentru agricultură Janusz Wojciechowski, care a afirmat că Bruxelles-ul va elimina legăturile dintre PAC și „Green Deal”, planul general al UE de a face continentul neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

În proiectul de măsuri, Comisia susține că agricultorii vor putea îndeplini obiectivele de mediu ale PAC într-un mod „mai realist”. Comisarul european pentru climă, Wopke Hoekstra, a declarat săptămâna aceasta pentru Politico că blocul comunitar ar putea accelera eforturile ecologice odată ce se va stinge frenezia din jurul alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.

Un diplomat al UE a declarat pentru Politico că măsurile ar anula moștenirea unui ecoactivism excesiv de zelos al unor persoane precum Frans Timmermans, fostul vicepreședinte al Comisiei și arhitect al „Green Deal”, care a părăsit Bruxelles-ul anul trecut pentru a se întoarce la politica națională în Olanda, țara sa natală.

„Această legislatură a fost extrem de concentrată pe un singur pilon al sustenabilității, mediul, dar avem nevoie și de prosperitate economică și socială”, a declarat diplomatul, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a se exprima liber.

„Nu este vorba de a respinge Green Deal, ci de a discuta cu fermierii despre cum să îl realizăm”.

Diplomatul a adăugat că cerințele de mediu ar putea fi restabilite atunci când situația economică a fermierilor se va îmbunătăți.

Un funcționar al Comisiei, îngrijorat de seria de măsuri pregătite de instituția executivă, nu a fost de acord.

„Odată ce mergi atât de departe [în desființarea condiționalității] pentru niște câștiguri pe termen scurt, poți să o mai aduci vreodată înapoi? Nu cred”, a declarat acesta.

„Aceasta este o trădare completă din partea Comisiei”, a conchis el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: