Piețele financiare europene nu au profitat de Brexit

brexit-steagul-uk-ue Foto: Brexit / Pexels.com

Aproximativ 60 % dintre actorii finanțelor mondiale interogați de Kroll (ex Duff & Phelps) consideră că New Yorkul este în prezent cea mai importantă piață financiară a planetei, potrivit Les Echos. Este vorba de un avans de patru puncte față de anul trecut, însă într-un context în care Wall Street se confruntă cu o concurență din ce în ce mai puternică din partea burselor asiatice.

În cea mai recentă anchetă privind piețele financiare mondiale, Kroll creionează un tablou îngrijorător pentru bătrânul continent – Europa este în pierdere de viteză. Sondajul a fost realizat în rândul a 250 de directori de bănci, hedge funds, gestionari de active sau fonduri de investiții.

Așa cum era de așteptat, bursa londoneză a fost afectată de ieșirea din Uniunea Europeană. Circa 31 % dintre respondenți consideră că City-ul rămâne cel mai important centru financiar mondial în 2021, față de 34 % anul trecut și 53 % în urmă cu trei ani. Doar 12 % cred că bursa londoneză va ieși întărită.

Un efect Brexit foarte limitat

Celelalte piețe financiare de pe bătrânul continent nu profită de acest declin, cred principalii actori ai sectorului. Paris și Frankfurt nu sunt percepute ca fiind în centrul finanțelor mondiale și acest lucru nu se va schimba pe termen mediu. Pentru 31 % dintre persoanele interogate, Regatul Unit prezintă mediul de afaceri în domeniu cel mai atrăgător, devansând Statele Unite și Singapore (25 % pentru fiecare).

Departe de exodul dorit de unii și temut de alții, în primul semestru 2020 Brexitul a antrenat crearea a circa 3.000 de locuri de muncă la Frankfurt, potrivit Frankfurt Main Finance Lobby Group.

Circa 60 % dintre respondenți consideră că New Yorkul este în prezent cea mai importantă piață financiară a planetei, cu 4 puncte față de anul trecut. Dar Wall Street se confruntă tot mai mult cu concurența piețelor asiatice.

La întrebarea „care vor fi principalele centre financiare în 5 ani”, 50 % au indicat New York, 18 % Londra (față de 31 % în prezent), 11 % Shanghai (0,5 % în prezent), 7 % Hong Kong (față de 2 %) și 5,5 % Singapore (2 % în prezent).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: