Piața rezidențială continuă să meargă bine în 2021. De la anul, inflația, dispariția suportului autorităților și o potențială prelungire a blocării PUZ-urilor ar putea crea probleme

Bucuresti, panorama, blocuri, apartamente, locuinte Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Piața rezidențială se descurcă bine anul acesta. Se construiește, se vinde. Poate de la anul, când măsurile de susținere se vor diminua sau vor înceta să apară probleme. Iar la acest lucru s-ar putea adăuga și inflați în creștere, cauzată de scumpirile energiei sau ale materialelor de construcții.

Luna trecută, la nivel național, s-au vândut 62.137 de imobile, cu 2.811 mai multe față de luna iulie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna august este cu 18.375 mai mare față de perioada similară a anului 2020.

Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în august 2021, în București – 10.412, jumătate prin credit ipotecar, Brașov – 3.772 și Timiș – 3.500.

La toată starea de incertitudine, care nu  influențat nivelul vânzărilor, a contribuit și blocarea PUZ-urilor pentru un an în București, așa că din martie 2022 se va vedea exact cum merge piața din acest punct de vedere.

„Asta cu PUZ-urile blocate un an, nu a afectat foarte mult. E drept, s-au blocat unele tranzactii cu terenuri de dezvoltat. Dar, din fericire erau deja terenuri care dețineau deja aprobările necesare, așa că sunt, cel puțin în București, câteva de mii de locuințe în diferite etape de dezvoltare. Dar, dacă oamenii continuă așa, dacă termenul e prelungește, nu știu ce să zic”, susține Andreea Comșa, managing director al Premier Estate Management.

În același timp, administrația bucureșteană vorbea și despre refacerea PUG-ului Capitalei, expirat de cel puțin zece ani, și prelungit artificial.

„Viitorul PUG ar trebui sa inglobeze ce acceptă actuala administrație. Piața oricum nu a fost foarte afectată. Mai mult, prețurile de materiale de construcții au influentat preturile finale, așa au apărut ultimele scumpiri. Masa de profit nu a fost cauza scumpirilor, ci majorarea prețurilor materialelor de construcții. Oricum, profiturile sunt bune în România, așa ca nimeni nu are interes să vândă mai puțin din cauza scumpirilor exagerate”, continuă Andreea Comșa.

Evoluția investitorilor

Potrivit Andreei Comșa, investitorii de pe piața rezidențială sunt de două tipuri:

Cei care se finanțează dezvoltarea unor proiecte rezidențiale și primesc în schimb apartamente și cei care cumpăra apartamente pentru a le închiria, care, la rândul lor, sunt împărțiți în două. Unii care caută apartamente premium din zonele de lux ale orașului, în special zona de nord, sau cei care cumpără în zone semicentrale, precum Ștefan cel Mare sau Titan.

De altfel, potrivit portalului anuntul.ro, în Titan sunt acum cele mai multe garsoniere scoase la închiriat în București, circa 91, o mare parte deținute de investitori, mai mult decât dublu față de următorul cartier, Militari, cu doar 41.

În final, toate aceste modele de investitori sfârșesc prin a închiria apartamentele indiferent de modul în care au intrat în posesia lor. Interesant e că apartamentele din zona premium, deși au un yield mai mic de închiriere, sunt mai căutate decât cele din zona medie, care pot oferi un yield superior, poate și pentru că sunt mai ieftine.

De altfel, investitorii cumpără în general între 30% și 50% dintre apartamentele din proiectele noi din zona de nord, iar în zonele semicentrale circa 15%-18% dintre apartamentele nou dezvoltate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: