Petrolul scade pe burse pe fondul îngrijorărilor legate de cererea din China

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

Prețul petrolului a scăzut luni, după cinci zile de creșteri, deoarece investitorii și-au marcat profiturile după ce un raport privind încetinirea activității economice în China, cel mai mare importator de țiței din lume, a reaprins îngrijorările legate de scăderea cererii globale de combustibil.

Astfel, notează Reuters, contractele futures pe țiței Brent pentru decembrie au scăzut cu până la 1,1%, la 97,53 dolari pe baril. Țițeiul West Texas Intermediate pentru livrare în noiembrie a scăzut cu până la 1,1% și a fost ultima dată la 92,27 dolari pe baril, în scădere cu 37 de cenți, sau 0,4%.

Activitatea serviciilor din China în cursul lunii septembrie s-a contractat pentru prima dată în ultimele patru luni, deoarece restricțiile COVID-19 au afectat cererea și încrederea în afaceri, arată datele publicate sâmbătă.  

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Încetinirea economiei Chinei, al doilea mare consumator de petrol la nivel mondial după SUA, se adaugă la îngrijorările tot mai mari privind o posibilă recesiune globală declanșată de numeroasele bănci centrale care au majorat ratele dobânzilor pentru a combate inflația.

“Petrolul … este lovit de tripla lovitură a slăbiciunii economice a Chinei, a înăspririi politicii monetare a SUA și a intervenției administrației Biden în domeniul Rezervei Strategice de Petrol“, a declarat într-o notă Stephen Innes, director general la SPI Asset Management.

Innes se referea la posibilitatea unor eliberări suplimentare din Rezerva Strategică de Petrol a SUA luna viitoare, ca răspuns la decizia de săptămâna trecută a Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și a aliaților, inclusiv Rusia, cunoscută sub numele de OPEC+, de a-și reduce ținta de producție cu 2 milioane de barili pe zi. Brent și WTI au înregistrat cele mai mari creșteri procentuale săptămânale din martie încoace, după ce a fost anunțată reducerea producției de către OPEC +.

Reducerile OPEC+, care vin înaintea unui embargo al Uniunii Europene asupra petrolului rusesc, vor comprima oferta pe o piață deja strânsă. Sancțiunile UE asupra țițeiului și produselor petroliere rusești vor intra în vigoare în decembrie și, respectiv, februarie.

Totuși, analiștii de la bănci și case de brokeraj și-au majorat previziunile privind prețul țițeiului și se așteaptă ca Brent să depășească 100 de dolari pe baril în următoarele luni.

În pofida reducerilor de producție promise, compania petrolieră de stat din Arabia Saudită, Saudi Aramco, a anunțat cel puțin cinci clienți din Asia de Nord că vor primi în luna noiembrie volume contractuale complete de țiței, potrivit unor surse care au cunoștință de cauză. 

Acest lucru ar indica puține schimbări în aprovizionarea fizică cu petrol, cel puțin pentru cumpărătorii asiatici de țiței din Arabia Saudită, care, în calitate de cel mai mare producător OPEC, își va asuma o mare parte din reducerile anunțate.

Alte semne de încetinire a cererii au apărut din partea Indiei, al treilea mare utilizator de petrol din lume. Datele guvernamentale de vineri au arătat că cererea de combustibil a scăzut în septembrie la cel mai scăzut nivel din noiembrie și a fost cu 3,6% mai mică decât în august.  

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: