Peter Bosek, CEO Erste Group: “Fără o piața de capital puternică, Europa nu va merge înainte niciodată” / Reprezentanții grupului austriac spun că sunt cu ochii pe oportunități în piața de fuziuni și achiziții, inclusiv în România

Peter_Bosek Sursa foto: Erste

Există mult capital neinvestit în Europa, spune Peter Bosek, CEO Erste Group. Reprezentanții grupului austriac spun că sunt cu ochii pe oportunități în piața de fuziuni și achiziții din România, însă deocamdată sunt mulțumiți cu poziția pe care o are prin BCR.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă a Group Erste, reprezentat de BCR în România, la care a participat și Economedia. Grupul și-a anunțat rezultatele financiare din prima jumătate a anului. S-a discutat de asemenea despre macroeconomia regională și despre traiectoria companiei prezentă în 7 țări din centrul și estul Europei, anume Austria, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia și România.

“Este mult capital neinvestit în Europa. Fără o piața de capital puternică Europa nu va merge înainte niciodată”

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Erste e de părere că stă foarte bine la capitolul capitalizare, dar CEO-ul companiei austriece, Peter Bosek, a ridicat problema lipsei de investitori instituționali europeni, fapt care constituie un dezavantaj competitiv față de Statele Unite. Acesta susține că soluția este schimbarea mentalității legate de piața de capital, mai exact înțelegerea faptului că nu este vorba doar de speculație. El a mai adăugat că dacă UE vrea energie verde, trebuie să creeze o piața de capital unică, însă acest lucru este complicat de realizat din punct de vedere politic.

“Pe termen lung investițiile de tip cost averaging sunt cea mai bună decizie”

Directorul executiv a mai adus în discuție și nevoia de digitalizare în domeniul bancar și a oferit ca exemplu aplicația de online banking George, prin care clienții își pot rezolva aproape toate problemele, iar băncile pot obține o fundație puternică pentru înțelegerea clientului și a trendurilor care se conturează. Întrebat cum va fi dezvoltată aplicația, Bosek a răspuns că “99% dintre lucrurile care se întâmplă se întâmplă pe un ecran mic, așa că nu dorim să adăugăm o grămadă de funcții noi”, preferând să creeze o experiență cât mai intuitivă și plăcută pentru utilizator.

Continuând să vorbească despre digitalizare, Bosek crede că digitalul naște oportunități uriașe pentru bănci. Se referă în special la sfaturi de educație financiară oferite utilizatorilor direct prin aplicație, care, dacă ar atinge majoritatea clienților Erste, ar aduce beneficii atât băncilor, cât și celor dintâi. Acesta a mai spus că “pe termen lung investițiile de tip cost averaging sunt cea mai bună decizie, iar clienții Erste beneficiază de aceste planuri de economisire și investiții”.

Ce părere au austriecii de la Erste de ”Contribuția pentru apărare” a lui Viktor Orban?

Întrebat despre controversata “Contribuție pentru apărare”, o serie de măsuri adoptate de Guvernul Ungariei în iulie 2024 și care are ca scop strângerea de fonduri de la multinaționale, bănci și companii din domeniul energetic, Bosek a răspuns că Erste preferă să nu comenteze fiecare mică decizie a executivului maghiar, cu toate că uneori se întreabă de ce aceasta a fost luată. În schimb, alege să privească partea pozitivă, anume către faptul că au o echipa de management foarte bună în Ungaria și că banca este foarte profitabilă acolo.

Legat de planurile de expansiune a operațiunilor, Board-ul a răspuns că este gata să investească în țările din est, dar și din UE, dacă se vor ivi oportunități. Nu a precizat ce țări are în vizor, ci doar a menționat că Polonia este, din punct de vedere bancar, o ”țară scumpă” și că “nu există sinergii bancare în bankingul polonez”.

A mai menționat că sunt cu ochii pe oportunități în piața de fuziuni și achiziții din România, însă deocamdată sunt mulțumiți cu poziția pe care o are prin BCR.

În ultimul an a crescut focusul pe finanțarea proiectelor sustenabile precum centrale nepoluante, clădiri comerciale și rezidențiale eficiente din punct de vedere energetic etc., iar lucrul acesta se vede în creșterea ponderii activelor sustenabile din total, de la aproximativ 16% în iunie 2023 la aprox. 23% în iunie 2024. Executivul austriac a declarat că grupul plănuiește să coopereze cât mai mult cu companii din sectorul energiei verzi, atât în ce privește finanțarea, cât si know-how-ul, însă este conștient că pentru a realiza aceste ambiții este nevoie de foarte mult capital.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: