Peste 7000 de proiecte rezidențiale pe harta națională a șantierelor (Analiză). Tendințe în piața locuințelor

santier construcii Pixabay Sursa foto: Pixabay

Peste 7000 de proiecte rezidențiale se aflau în lucru sau în diverse stadii de pregătire la nivel național în ultimele luni, potrivit datelor contabilizate de consultanții de la IBC Focus pentru Economedia. Piețele cele mai active sunt Bucureștiul, Clujul și Timișoara, iar tendința care a devenit tot mai vizibilă în pandemie este orientarea înspre construirea de case. Potrivit Institututului Național de Statistică, în semestrul I 2021 au fost date în folosinţă 31355 locuinţe, cu 1590 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În ultimele șase luni, se aflau în lucru 7.168 de proiecte rezidențiale la nivel național, conform datelor contabilizate la finalul lunii august de IBC Focus, platformă care monitorizează șantiere în România. Cele mai multe se aflau în construcție – 2498, dar aproape tot atâtea au fost în curs de autorizare (2181). Alte 963 au fost finalizate, 752 erau cu lucrări înainte de execuție și 712 se aflau în curs de amenajare. Restul sunt doar la stadiu de intenție, în proiectare sau reprezintă lucrări de demolare.

Lunile de pandemie i-au determinat pe mulți dintre cei care își permit o locuință să opteze pentru casă, spun observatorii din piață. “Din cifrele si datele monitorizate de noi, nu am observat o schimbare semnificativă a ansamblurilor imobiliare în ceea ce privește compartimentarea sau facilitățile oferite. În schimb, am observat o creștere cu 26% a numărului de șantiere noi demarate reprezentând case și duplexuri. Acestea sunt concentrate în special in zonele limitrofe marilor orase”, a menționat Andrei Spătaru, CEO IBC Focus. A crescut, de asemenea, procentul care reprezintă casele construite în regie proprie. “Dacă anul trecut procentul a fost de 67%, în acest an 77% din casele pentru care s-a demarat edificarea sunt executate în regie proprie. Poate fi un semn că proprietarii sunt mai dispuși să-și aloce timp acestui proces, dar situația poate fi influențată și de faptul că este dificil să găsești un constructor care să execute lucrarea. Cert este că pandemia și libertatea de a lucra de acasă a însemnat pentru mulți oportunitatea de a construi o casă nouă, chiar dacă aceasta nu este în interiorul marilor orașe. Mai nou, se prefera migrația către zone limitrofe”, adaugă Spătaru.

În ceea ce privește repartizarea zonală, Capitala este lider de proiecte – cu 906, la care se adaugă 519 în zona Ilfov. Urmează în clasament Clujul, cu 873 de proiecte rezidențiale, Timișul cu 825 și Constanța cu 443 de proiecte.

 

 

Sursa imagine: IBC Focus

 

Dezvoltatorii pregătesc ansambluri cu mii de locuințe

Printre cele mai mari proiecte aflate în lucru în această perioadă se află un ansamblu rezidențial, pregătit în mai multe faze, cu 94 imobile locuințe individuale, care în total ar urma să aibă 4300 de unități locative și 1050 de locuri de parcare – Liziera de Lac, în S-E Bucureștiului. Pe lista IBC a celor mai mari proiecte se află și Ansamblul Magnolia Village, în Prahova, cu 30 de imobile de locuințe colective și 160 de vile. Se lucrează și la ansamblul mixt ISHO dezvoltat pe etape în Timișoara, cu 1200 apartamente, restaurant, after- school, debarcarder si statie de vaporetto. Alte proiecte de mari dimensiuni sunt complexul rezidential cu funcțiuni mixte Riverside Residence, cu 2000 de imobile și servicii și ansamblul rezidential Maurer Residence, cu 3392 unități locative și parcari subterane.

27% dintre participanții la un sondaj realizat de aceeași companie consideră, de altfel, că domeniul rezidențial este cel care va înregistra cea mai mare creștere lunile următoare, la nivel de volum de muncă pe șantiere. 36% dintre cei mai mari constructori din Romania consideră că domeniul Infrastructurii va avea cresterea cea mai importanta in urmatoarele 12 luni, potrivit studiului realizat de IBC Focus pentru publicatia Top 100 Antreprenori Generali in Constructii din Romania.

Rezidențialul ridică piața. Peste 30.000 de locuințe în jumătate de an

Conform datelor Institutului Național de Statistică, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,1%, în primele șapte luni ale anului. Este vorba despre o creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+10,0%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 12,8%, respectiv cu 9,2%.
Pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+19,1%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 4,0%, respectiv cu 0,7%.

Potrivit Institututului Național de Statistică, în semestrul I 2021 au fost date în folosinţă 31355 locuinţe, în creştere cu 1590 locuinţe, faţă de semestrul I al anului trecut.

Pe medii de rezidenţă, în semestrul I 2021, cele mai multe locuinţe au fost date în folosinţă în mediul
urban, ca pondere reprezentând 62,2% din total. Repartiţia pe surse de finanţare a locuinţelor
terminate relevă faptul că, în semestrul I 2021, faţă de semestrul I 2020, a crescut atât numărul
locuinţelor realizate din fonduri private (+1582 locuinţe), cât şi numărul locuinţelor realizate din
fonduri publice (+8 locuinţe).

Distribuţia în profil regional în semestrul I 2021 faţă de semestrul I 2020 arată o creştere
a numărului de locuinţe terminate în Nord–Est (+989 locuinţe), Vest (+635), Sud-Muntenia (+379), Bucureşti–Ilfov (+166), Sud–Vest Oltenia (+62), Sud-Est (+39) şi Nord–Vest (+1). Scădere a numărului de locuinţe terminate s-a înregistrat într-o singură regiune de dezvoltare şi anume Centru (-681 locuinţe).

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: