Perspective pentru piața muncii în 2022. Domeniile în care se acutizează criza de personal: Construcții, Transporturi, IT, HoReCa

santier construcii Pixabay Sursa foto: Pixabay

Ofertele de locuri de muncă cresc în continuare, iar lipsa candidaților specializați se simte deja în multe domenii, arată datele centralizate pentru Economedia.ro de reprezentanții platformei de resurse umane BestJobs. IT-ul, Construcțiile, Transporturile și HoReCa sunt câteva dintre sectoarele în care deficitul de personal amenință creșterea sau derularea afacerilor, spun jucătorii din domeniu.

În ultimele 30 de zile au fost activate 25.000 de joburi, cu 15% mai multe față de aceeași perioadă a anului anterior. “Conform datelor istorice, după mijlocul lunii ianuarie, angajările iau având, astfel că ne așteptăm la o creștere și mai mare a ofertei în următoarele săptămâni. Este un moment bun să îți cauți job și să aplici”, menționează Ana Vișan, manager de marketing pentru BestJobs.eu.

Cele mai multe oferte sunt în domeniile Financiar/Contabilitate, Vânzări, Specialiști/Tehnicieni, Inginerie, Management, IT/Telecom. Cele mai bine plătite joburi sunt în domeniul medical – oferte cu relocare în afara țării, IT/Telecom, poziții de management.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În 2021, 2.5 milioane de candidați activi au făcut 11.5 milioane aplicări la joburile disponibile.

“În ultimele săptămâni din 2021 nivelul aplicărilor a crescut, astfel interesul candidaților de a-și schimba jobul a crescut, trendința se păstrează și la începutul lui ianuarie. Am observat o creștere a interesului pentru poziții middle, cu experiență de peste 2 ani. Cele mai multe aplicări s-au înregistrat pentru joburi în Vânzări, Management, Financiar / Contabilitate, Marketing, Call Center / Suport Clienți”, menționează Vișan.

Joburile remote sunt pe un trend ascendent clar de la debutul pandemiei. “În 2021 s-au înregistrat 34.000 de oferte de angajare remote, cu 40% mai multe oferte de astfel de joburi față de 2020. Iar față de 2019, transformarea este chiar mai dramatică. Înainte de pandemie vedeam un procent de maxim 1% din volumul total de joburi cu posibilitatea de a lucra remote. Estimăm ca în 2022 această tendință de creștere să continue, companiile oferind posibilitatea de a lucra remote sau hibrid pentru a atrage candidați cu skill-uri digitale”, spune Ana Vișan. Despre locuri de muncă la distanță și companii angajatoare, citește mai multe AICI

În ceea ce privește cererea/ oferta pentru locuri de muncă în afara țării, cererea se menține ridicată în Medicină/Sănătate (asistenți medicali și medici), Transporturi (șoferi comunitate), Tehnicieni/ Specialiști (tehnicieni construcții, sudori, instalatori, electicieni etc.)

Ce urmează?

Reprezentanții platformei de recrutare se așteaptă ca 2022 să fie un an cel puțin la fel de dinamic ca 2021. “Ofertele de joburi vor crește în continuare, astfel că pentru candidați, în special cei cu studii superioare și care dețin skill-uri digitale, va fi un an cu mai multe opțiuni și șanse de angajare. Angajatorii vor avea mai mult provocări în atragerea candidaților potriviți și vor trebui să-și calibreze ofertele salariale și pachetele de beneficii cu așteptările și cerințele candidaților”, spune Ana Vișan.

În ceea ce privește salariile, conform datelor din ultimul sondaj BestJobs realizat în perioada 11 decembrie – 4 ianuarie, 30% dintre recrutori estimează că salariile vor rămâne la fel ca în 2021, iar 50% estimează o creștere de 10% sau mai mare a salariilor.

Lipsa candidaților specializați se simte deja în multe domenii, arată datele platformei: Transport, Construcții, Logistică la Specialiști/Tehnicieni și IT.

Criza forței de muncă

O criză a forței de muncă se prefigurează de anul trecut, în mai multe domenii: Construcții, HoReCa, IT. Și continuă.

“Deși în fiecare an efectivul de salariați din sectorul tech crește cu peste 9.000 de persoane, numărul locurilor de muncă vacante crește și el în medie cu 21% pe an”, a declarat pentru Economedia Gabriela Mechea, director executiv al Asociaţiei Patronale a Industriei de Software și Servicii.

Sectorul construcţiilor din România are nevoie de sute de mii de angajaţi, specialişti, lucrători calificaţi, chiar şi muncitori necalificaţi, însă deficitul de personal din domeniu nu poate fi acoperit, pentru că tinerii nu vor să lucreze pe şantiere, iar formarea specialiştilor este de durată, spunea Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

În vară, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, declara că hotelierii din România se bazează tot mai mult pe muncitori din afara Uniunii Europene (UE), pentru că nu au multe alternative de angajare pe piaţa internă a muncii. Mai multe AICI

În noiembrie anul trecut, Guvernul dezvăluia că vrea să primească de patru ori mai mulți muncitori străini pe piața din România față de cât își propusese la începutul anului, propunând un contingent de 100.000 de lucrători care să poată primi avize de lucru în acest an, un nivel record până în prezent.

Principalele domenii de activitate pentru care s-au eliberat adeverințe în vederea ocupării locurilor de muncă vacante ce nu au putut fi ocupate deoarece nu a existat forță de muncă disponibilă, în perioada ianuarie – august 2021 (date de la Ministerul Muncii):

  • lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – 22.812;
  • restaurante – 5.324;
  • lucrări de construcții a altor proiecte inginerești n.c.a. – 3.887;
  • activități de contractare, pe baze temporare,a personalului – 3.505;
  • transporturi rutiere de mărfuri – 2.408;
  • activități ale agențiilor de plasare a forței de muncă – 2.376;
  • lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor – 1.919;
  • hoteluri și alte facilități de cazare similare – 1.772;
  • întreținerea și repararea autovehiculelor – 1.651;
  • fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie – 1.282.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: