Perioada istorică în care românii consideră că s-a trăit cel mai bine în România / Cine înclină către perioada comunistă sub Ceaușescu

Nicolae Ceaușescu Coreea de Nord

Mai puțin de o treime dintre românii chestionați într-un sondaj spun că trăiesc acum în cea mai bună perioadă a României. Însă nici comunismul nu este o alternativă preferată de foarte mulți oameni, arată rezultatele unui sondaj realizat de compania de cercetare de piață Frappe Digital. Așadar: când se trăia mai bine, în comunism sau acum?

Sondajul arată că 29% dintre persoanele chestionate consideră că în România s-a trăit cel mai bine în perioada actuală, după integrarea României în UE de după anul 2007. Este, pe de o parte, cel mai întâlnit răspuns, însă procentul este totuși destul de mic. Această perioadă a fost marcată de o convergență puternică a veniturilor și economiei României cu Uniunea Europeană.

Următoarea cea mai dezirabilă perioadă este cea interbelică (1918 – 1939) – 20% dintre respondenți consideră că atunci s-a trăit cel mai bine în România, deși perioada a fost marcată de marea criză economică mondială din 1919-1933 care a atins și România, urmată de conflicte locale și avansarea legionarismului și a nazismului.

Doar 15% dintre respondenți consideră că în România s-a trăit mai bine în perioada comunistă în timpul lui Nicolae Ceaușescu.

Este important însă de precizat că eșantionul de respondenți a fost din mediul urban, cel mai probabil mai educat, iar în mediul rural percepțiile ar putea arăta cu totul altfel.

Image preview

Sondajul mai arată că tinerii aleg într-o proporție semnificativ mai mare perioada actuală (38% vs 29% media), cei cu vârsta 30-45 înclină ușor mai mult către perioada comunistă sub Ceaușescu (19% vs 15% media), iar cei cu vârsta 45-65 ani aleg într-o proporție mai mare perioada interbelică (29% vs 20% media). De asemenea, bărbații aleg într-o proporție mai mare perioada actuală prin comparație cu femeile (35% vs 23%), în timp ce femeile aleg într-o proporție mai mare decât bărbații perioada post comunistă până la integrarea în UE (14% vs 7%).

De asemenea, 40% din cei cu venituri ridicate (peste 4500 lei net/lună) spun că se trăiește cel mai bine în prezent.

Datele din grafic fac parte dintr-un studiu marca Frappe Digital din martie 2024, realizat pe un eșantion de 1071 persoane, reprezentativ pentru populația cu vârsta de 18-65 din mediul urban.

Citește și:

Studiu: De ce cred unii că era mai bine în Comunism? Enescu, platformă de cercetare de piață: “În capitalismul post-comunism doare mai puțin propria “sărăcie” cât mai ales doare bogăția celorlalți”

Comentarii

  1. Era perioada epocii de aur cand Margaret Thatcher spunea ministrilor britanici uimiti de bunastarea si prosperitatea romanilor, ca toate se vor termina odata cu terminarea banilor si plata ratelor datoriei facute pentru dezvoltare si industrializare. Si a avut dreptate.

  2. Doamna Deacu ori nu citiți comentariile ori sunteți ignoranți de- a dreptul ?
    Cum e posibil să nu operați corectura necesară ? Probabil nu vă pasă că vă faceți de râs!
    In rest numai de bine.
    P.S. Continuați cu stilul superficial și agramat in care sunt redactate articolele din ECONOMEDIA !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *