Pe cine susține Wall Street la Casa Albă? Ce rezerve au investitorii față de Donald Trump şi Kamala Harris

Donald Trump Kamala Harris

Mulţi directori de pe Wall Street au rezerve în privinţa susţinerii vreunuia dintre candidaţii la alegerile prezidenţiale din SUA, îngrijoraţi că politicile fostului preşedinte Donald Trump vor dăuna economiei, în timp ce vicepreşedintele Kamala Harris ar putea înclina prea mult la stânga, transmite Reuters, citată de News.ro.

În timp ce mai mulţi investitori de pe Wall Street, inclusiv Bill Ackman, John Paulson şi George Soros, au susţinut un candidat, mulţi alţi directori seniori încă analizează politicile economice esenţiale pentru cursa strâns disputată şi ramificaţiile pentru instituţiile legale şi democratice, potrivit conversaţiilor cu zeci de directori, purtate în ultimele săptămâni.

În ciuda faptului că implementează măsuri favorabile pentru Wall Street, politicile candidatului republican Trump ameninţă să creeze instabilitate economică şi politică, au spus mulţi directori.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Deşi Harris ar fi o opțiune mai sigură, ea este candidatul democrat doar de la sfârşitul lunii iulie, când preşedintele Joe Biden a ieşit din cursă, şi rămâne o mare necunoscută, au spus aceştia. Mulţi se tem că vicepreşedintele va continua represiunea de reglementare a lui Biden asupra afacerilor profitabile din Wall Street.

Printre directori s-au numărat susţinători republicani şi democraţi, inclusiv o mână care îi susţin public pe Trump sau Harris şi alţii fără o afiliaţie partizană evidentă.

Cei mai mulţi se aşteaptă ca Trump să continue de acolo unde a rămas, ceea ce este cu siguranţă mai populist, protecţionist şi dereglementare agresivă ”, a spus Bruce Mehlman, partener la firma de lobby bipartizană Mehlman Consulting, cu clienţi din toate sectoarele.

”Dar ei sunt dornici să înţeleagă mai bine cine este Harris şi ce crede ea”, a spus Mehlman, adăugând că nu pare că discursul economic al lui Harris de miercuri a oferit mai multe informaţii pentru firmele de pe Wall Street.

Ca şi în cazul primei sale preşedinţii, Trump promite că va reduce taxele şi reglementările, dar majoritatea directorilor au spus că beneficiile ar putea fi şterse de tarifele sale de import planificate, care ar putea stârni inflaţia, în timp ce reducerile de taxe ar putea mări deficitul SUA.

Trump şi-a majorat tarifele planificate, în comentarii recente.

Karoline Leavitt, secretarul naţional de presă al campaniei Trump, a declarat că investitorii de pe Wall Street vor ca Trump să câştige pentru că îşi amintesc că politicile sale ”au alimentat creşterea economică, au redus inflaţia şi au păstrat mai mulţi bani în buzunarele tuturor”.

Paulson, investitor miliardar şi susţinător al lui Trump, a declarat pentru Reuters, în marginea unui eveniment din New York din septembrie, la care Trump şi-a prezentat planul economic, că tarifele ar creşte veniturile, contribuind la reducerea deficitului.

Planul lui Harris, despre care analiştii prevăd că ar fi mai bun pentru economie, cere majorarea taxelor, probabil că va afecta câştigurile şi acţiunile companiilor, dar compensând parţial o extindere aşteptată a deficitului.

Ea a spus puţine lucruri despre politica financiară, dar şi-a exprimat poziţia dură faţă de bănci în calitate de fost procuror şi a spus că va continua asaltul lui Biden asupra taxelor bancare ascunse.

Un purtător de cuvânt al lui Harris a indicat Reuters susţinerea a sute de economişti şi directori generali.

Într-un e-mail către Reuters, antreprenorul miliardar şi susţinător al lui Harris Mark Cuban a remarcat că acţiunile au crescut atunci când impozitele companiilor au fost mai mari, adăugând: ”Orice este un pas către reducerea deficitului este un plus”.

Dar el a spus că ambii candidaţi fac promisiuni pe care ar putea să nu le poată respecta.

”Niciuna dintre politicile candidaţilor nu conţine detalii despre cum ar fi adoptate”.

Pentru multe firme, o Casa Albă Harris şi un Senat republican care ar bloca majorările de taxe şi ar forţa-o pe Harris să aleagă moderaţi pentru locuri de muncă de top, ar fi scenariul cel mai bun.

Până acum, donatorii legaţi de sectoarele de valori mobiliare şi de investiţii au dat 8,7 milioane de dolari pentru campania Biden/Harris, faţă de aproximativ 3 milioane de dolari pentru Trump, arată datele de la instrumentul de urmărire a donaţiilor nepartizane OpenSecrets din 21 august.

Aceste contribuţii, limitate la mii de dolari, provin de la indivizi şi comitete de acţiune politică (PAC) şi nu sunt cuprinzătoare, deoarece există câteva alte modalităţi de a direcţiona numerar pentru a sprijini candidaţii.

Stabilitate, populism

Unii directori s-au îngrijorat, de asemenea, că Trump ar submina democraţia şi statul de drept. Câteva îngrijorări semnalate au fost cu privire la poziţiile sale privind independenţa Rezervei Federale, imigraţie şi avort.

Michael Bright, directorul executiv al Structured Finance Association, un grup de lobby din Washington care reprezintă bănci şi investitori, a declarat că, pe lângă 6 ianuarie, unii dintre membrii săi s-au îngrijorat în legătură cu Trump din cauza rolului său de a ajuta la răsturnarea drepturilor federale la avort când era preşedinte.

”Aş spune că alegătorii din serviciile financiare sunt împărţiţi destul de egal”, a spus Bright, pe care Trump l-a nominalizat în 2018 pentru a conduce agenţia guvernamentală de locuinţe Ginnie Mae.

Mulţi vor vota ”cu inima” pentru Harris, a adăugat el.

Rolul populismului în alegerea personalului a fost o altă temă. Mai mulţi directori s-au îngrijorat că Harris va rămâne cu şefii agenţiilor progresiste ai lui Biden, deşi câţiva au spus că cred că ea poate fi mai prietenoasă cu industria decât Biden.

”Este practică şi pragmatică”, a spus Jon Henes, preşedintele pentru finanţarea campaniei naţionale al lui Harris în 2020 şi CEO al companiei de consultanţă corporativă C Street Advisory Group, adăugând că Harris crede în reglementări sensibile, care permit transparenţă şi certitudine.

Un Trump mai populist şi Partidul Republican ar putea alege loialişti neexperimentaţi ostili Wall Street pentru a conduce agenţiile, au spus unii directori, deşi alţii cred că ar alege din nou conservatorii din industria tradiţională.

Numirea de către Trump a CEO-ului Cantor Fitzgerald, Howard Lutnick, drept copreşedinte al echipei sale de tranziţie, ar putea fi un semn bun, au spus unii.

Lutnick îşi foloseşte reţeaua de pe Wall Street pentru a angaja angajări în a doua administraţie Trump.

Lindsey Johnson, CEO al Consumer Bankers Association, a declarat că Trump poate ”atrage dintr-o rezervă adâncă de oameni care au fost în administraţie ultima dată şi care au o mare experienţă în industria financiară”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: