Paradoxul importurilor de mărfuri agricole din Ucraina în Uniunea Europeană: scădere drastică a cantității de semințe oleaginoase, creștere vertiginoasă a celei de grâu

Floarea soarelui - Pexels Foto: Pexels.com

Importurile de semințe de floarea soarelui din țări terțe pe piața europeană au fost mai mici cu 93%, în intervalul 1 iulie – 13 august 2023, decât în aceeași perioadă a anului trecut: 30.319 t vs. 436.524 t. O scădere de 63% a înregistrat și importul de semințe de rapiță: 249.053 t, anul acesta, 678.241 t, anul trecut. Importul de grâu de pe piețele terțe a înregistrat însă o creștere procentuală de 88%: 684.297 tone, anul acesta, 363.504 tone, anul trecut, scrie Lanțul Alimentar.

De ce importurile de semințe oleaginoase din Ucraina a scăzut drastic, în timp ce importul de grâu comun a crescut vertiginos, în comparație cu același interval al anului trecut?

O explicație ar fi aceea că în intervalul 1 iulie – 13 august 2022, Ucraina a exportat în Uniunea Europeană și semințe de floarea soarelui și de rapiță recoltate în vara anului 2021, care nu au fost vândute ulterior, din cauza războiului și blocadei rusești asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră. Marfa a stat în silozuri un an, fiind vândută masiv după încheierea Acordului, la jumătatea lunii iulie 2022, între Rusia, Ucraina, Turcia și ONU. Recolta veche nevândută a fost adăugată recoltei din vara anului 2022 și au rezultat exporturi mai mari pe piața Uniunii Europene.

Anul acesta a rămas probabil mult mai puțină recoltă din 2022. Ucraina are de vândut, în principal, recolta de semințe de rapiță din vara aceasta, depozitată deja, în așteptarea clienților și, cel mai probabil, a unui preț mai bun. Oricât de mari ar fi impedimentele geopolitice ( război, interdicții de vânzare ), nimeni nu-și exportă marfa pe nimic.

Totodată, recolta la floarea soarelui nu a început, dar este estimată o producție record la floarea soarelui, care va influența activitatea comercială începând din luna septembrie.

În plus, este foarte posibil ca Ucraina să fi decis să crească procesarea semințelor de floarea soarelui și de rapiță, pentru a vinde ulei brut sau rafinat, pentru a obține prețuri mai bune pe piața internațională.

Citește integral pe Lanțul Alimentar.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: