Pandemia de Covid a generat o explozie a absențelor de la muncă, în principal din cauza șomajului tehnic / România (+652%), pe locul doi în UE

somaj, someri, angajare, angajat, stres, oboseala, bani, calcule Sursa foto: Pexels / Energepiccom

Pandemia de Covid-19 a determinat o explozie a numărului de absențe de la muncă în rândul angajaților în țări precum Malta (+963%), România (+652%) și Grecia (+579%), arată un studiu al Comisiei Europene privind piața muncii și dezvoltările sociale.

Între ultimul trimestru din 2019 și al doilea trimestru din 2020, numărul total de absențe în UE aproape s-a dublat, în principal ca urmare a creșterii masive a șomajului tehnic.

Cifrele cele mai mici s-au înregistrat în Suedia (+6,2%) și Finlanda (+11,7%). Aceste diferențe s-ar putea explica, potrivit sursei citate, în diferențele înregistrate în măsurile guvernamentale de susținere a economiei, în condițiile în care proporția medie a angajaților aflați în șomaj tehnic în trimestrul al doilea din 2020 în țări precum Grecia (12,9%) Spania (9,8%) era mult mai mare decât în Finlanda (5,5%).

Acest indicator a revenit la nivelurile dinaintea crizei în trimestrul III, odată cu terminarea șomajului tehnic, dar a revenit din nou pe creștere în trimestrul IV din 2020, în timpul celui de-al doilea val de carantine (+23,1% în comparație cu ultimul trimestru din 2019).

Procentul tinerilor cu vârste între 15 și 29 de ani care nu erau angajați și nu erau la școală sau urmau cursuri de calificare a crescut la nivelul UE cu 1,2 puncte procentuale la 13,7% în 2020. Cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Irlanda (+2,7pp), Spania (+2,4pp) și Lituania (+2,1pp), dar indicatorul a scăzut în România (-0,2pp).

Mortalitatea provocată de pandemia de Covid a inversat avansurile înregistrate în longevitate și reducerea mortalității la vârste înaintate. Speranța de viață la naștere a scăzut în 2020 comparativ cu 2019 în majoritatea țărilor UE, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Unele studii arată că aceste reduceri sunt atribuite în majoritate unei mortalități mai mari la persoanele peste 60 de ani și sunt în special legate de decese provocate de Covid-19.

Raportat la populația totală, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Bulgaria (-1,5 ani), Spania (-1,6 ani), Lituania, Polonia și România (-1.4 ani). Cipru, Danemarca, Finlanda și Letonia sunt singurele țări care nu au înregistrat modificări sau au marcat chiar un ușor avans (+0,1 ani).

Un alt aspect identificat de studiu: numărul de paturi de săpital a crescut modest în Spania, România și Malta, cu un avans mai rapid în Bulgaria și Irlanda.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: