Update: Guvernul adoptă OUG pentru plafonarea adaosului comercial la o serie de produse alimentare/ A fost introdusă și o declarație pe proprie răspundere din partea comerciantului privind cota de adaos practicată

alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Update: Guvernul adoptă vineri Ordonanța de Urgență pentru plafonarea adaosului comercial la 14 produse alimentare de bază.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că nu există alte modificări în actul normativ, dar precizează că s-a introdus o declarație pe propria răspundere din partea comerciantului privind cota de adaos practicată.

Întrebat de ce s-a introdus această declarație, ministrul a spus că a fost introdusă la recomandarea Ministerului Finanțelor pentru a avea o siguranță pe lanț, să se transpună adaosul la fiecare comerciant.

Știrea inițială: Proiectul de ordonanță de urgență de „combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare”, prin care Guvernul plafonează pentru o perioadă de trei luni adaosul comercial la o serie de produse se află pe agenda ședinței de Guvern de vineri, anunțată oficial de Executiv. Proiectul consultat de Economedia stabilește amenzi între 100 de mii și 2 milioane de lei pentru nerespectarea acestei decizii.

Proiectul prevede reducerea adaosurilor comerciale până la maximum 20% la procesator și la retaileri, și maximum 5% pe lanțul de distribuitori.

G4Media a explicat de ce plafonarea adaosului comercial prin ordonanță de urgență, propusă de premierul Ciolacu, e o decizie politică fundamental greșită și cu efecte pe termen lung.

Lista produselor pentru care se vor aplica aceste prevederi, potrivit proiectului de OUG:

1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități
2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%
3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg
6. Mălai 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.
8. Ulei de floarea-soarelui 1L
9. Carne proaspătă pui*
10. Carne proaspătă porc**
11. Legume proaspete vrac***
12. Fructe proaspete vrac****
13. Cartofi proaspeți albi vrac
14. Zahăr alb tos 1 Kg

* Carne pui, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard
** Carne porc, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os
și fără os, spată de porc
***Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă: roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia.
**** Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, înseamnă mere roșii și mere
golden, prune, pepene roșu, struguri de masă

Ce prevede proiectul de OUG:

a) cota de adaos comercial practicată de procesator poate fi de maxium 20%, față de costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte;
b) cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanțul de distribuție, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanț, poate fi de maximum 5%, față de prețul de achiziție la care se adaugă cheltuielile operaționale;
c) cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul și cash&carry poate fi de maximum 20%, față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuielile directe și indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse și remizele și risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar.

Procedura de formare a prețului la raft trebuie să fie unitară atât pentru produsele marcă privată ale producătorilor cât și pentru produsele marcă proprie ale comerciantului.

Adaosurile comerciale se aplică la valoarea fără TVA a produselor.

Contractele comerciale în desfășurare vor fi modificate în termen de 30 de zile de la data publicării
prezentului act normativ în Monitorul Oficial al României.

Nerespectarea prevederilor privind limitarea adaosului comercial constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100.000 lei la 2.000.000 lei.

Proiectul de ordonanță de urgență pentru stoparea creșterii prețurilor

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Statul “intervine” si plafoneaza adaosul comercial la produsele de baza. Asta imi aminteste de pomenile facute de partidele politice nu cu mult timp in urma cand oferea celebrele sacosele cu produse alimentare in preajma alegerilor. Mai bine sa faca reduceri din aparatul acesta de stat supradimensionat caci am avea mai multa forta de munca in privat iar operatiunile recurente pe care le fac 5 persoane vor putea fi efectuate de una singura cu ajutorul programelor facute de I.T. -istii pe care ii avem in tara. Dar cum nu s-a luat in calcul reducerea parlamentarilor la celebrul referendum la care am participat si eu(din naivitate) asa nu se va intampla nimic nici acum pt. ca partidele aflate la putere si-au cumparat viitorii alegatori pe care i-au angajat tot ei la stat. Mi-e rusine sa mai ies la vot. Simt ca nu mai pot schimba nimic.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.