Organizaţia Internaţionala a Viei şi Vinului: Piața internațională a vinului și-a revenit în 2021, iar exporturile au atins cel mai ridicat nivel din istorie

Vin Sursă foto: Unsplash

După un an 2020 perturbat de pandemie, piaţa internaţională a vinului şi-a revenit în 2021 graţie ridicării progresive a restricţiilor sanitare, astfel încât exporturile au atins cel mai ridicat nivel din istorie, a anunţat miercuri Organizaţia Internaţionala a Viei şi Vinului (OIV), informează AFP, citat de Agerpres.

În frunte cu vinurile spaniole, volumul global al exporturilor de vin a stabilit un nou record de 111,6 milioane de hectolitri, cu 4% mai mult decât în 2020, continuând o dinamică de creştere înregistrată în ultimul deceniu şi depăşind chiar nivelul de dinaintea pandemiei, în 2019.

Mai mult, în termeni de valoare, exporturile mondiale de vin au ajuns anul trecut la 34,3 miliarde de euro, în creştere cu 16% comparativ cu 2020, graţie în special vinurilor şi şampaniei produse în Italia şi Franţa, precizează OIV în raportul său anual publicat miercuri.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În ceea ce priveşte producţia mondială de vin, cifrele OIV arată că aceasta a rămas relativ stabilă în 2021, cu o scădere de doar 1%, sau trei milioane de hectolitri, până la 260 de milioane de hectolitri. Însă pentru doi din cei mai mari producători europeni de vin, Franţa şi Spania, 2021 a fost un dezastruos, în condiţiile în care producţia Franţei a scăzut cu 19%, iar cea a Spaniei cu 14%

Pe de altă parte, producţia de vin a României a crescut anul trecut cu 16% până la 4,5 milioane de hectolitri, ceea ce o plasează pe locul 12 la nivel mondial, la egalitate cu Rusia.

Organizaţia Internaţionala a Viei şi Vinului (OIV) avertizează că scenariul pentru 2022 este incert din cauza provocărilor ridicate de continuarea pandemiei de Covid-19 şi războiul din Ucraina, care a dus la creşterea preţurilor mondiale şi a perturbat lanţurile de aprovizionare. OIV reaminteşte faptul că Rusia a fost în 2021 al 10-lea cel mai mare importator mondial de vin, fiind responsabilă pentru aproximativ 2% din importurile mondiale de vin, şi a opta mare piaţă a vinului în termeni de vânzări.