(Op-ed) O veritabilă uniune a piețelor de capital este realizabilă

ursula von der leyen, comisia europeana, parlamentul european, strasbourg Sursa foto: European Parliament / Alexis HAULOT

Editorial semnat de Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Charles Michel, președintele Consiliului European, Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene, Paschal Donohoe, președintele Eurogrupului, și Werner Hoyer, președintele Băncii Europene de Investiții.

Uniunea Europeană este hotărâtă să își accelereze tranziția verde și digitală. Deciziile pe care le luăm azi vor afecta generațiile viitoare. Este responsabilitatea noastră colectivă să facem ceea ce trebuie.

Crearea de industrii cu zero emisii nete, stimularea competitivității tehnologice și diversificarea lanțurilor de aprovizionare vor fi primordiale pentru menținerea prosperității și a suveranității strategice a Europei în deceniile următoare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Nevoile de finanțare sunt imense și va fi necesar ca partea leului să fie asigurată din capital privat. Rolul investițiilor publice este de a oferi orientări de politică și de a stimula atragerea masivă de capital privat, inclusiv prin implicarea Grupului Băncii Europene de Investiții și a băncilor naționale de promovare, dar fără a se limita la acestea.

Piața unică stă la baza prosperității Europei începând de la crearea sa în urmă cu 30 de ani, prin eliminarea obstacolelor din calea comerțului în interiorul Uniunii și prin atragerea de investiții străine. Iar uniunea economică și monetară a reprezentat și reprezintă, și ea, un catalizator al integrării pieței.

Dar avansăm prea încet, de prea mult timp în privința unui element constitutiv esențial: uniunea piețelor de capital.

În prezent, băncile din Europa oferă cea mai mare parte a finanțării investițiilor. Cu toate acestea, de unele singure, ele nu pot ajuta UE să câștige cursa mondială a investițiilor, în special în comparație cu SUA. Împrumuturile bancare acoperă 75% din creditarea sectorului corporativ din UE, iar piețele obligațiunilor acoperă 25%, pe când în SUA situația este inversă.

Întreprinderile noastre nou-înființate și cele în curs de extindere caută capital. Întreprinderile, în special IMM-urile, întâmpină dificultăți în a găsi finanțatorii răbdători și cu capacitate de asumare a riscurilor de care au nevoie pentru a investi în tranziția verde și digitală. De exemplu, capitalizarea pieței bursiere a UE reprezintă mai puțin de jumătate din cea a Statelor Unite, ca procent din PIB, fiind mai mică și decât cea a Japoniei, Chinei și Regatului Unit. Cu toate acestea, europenii economisesc mult mai mult decât americanii.

Este responsabilitatea noastră să ne asigurăm că întreprinderile europene au oportunitățile de finanțare pe care le caută, aici, în UE. Avem nevoie de o uniune a piețelor de capital care să canalizeze economiile considerabile ale Europei către motoarele creșterii de mâine.

Trebuie să depășim actualul „mozaic” de cadre naționale și, în unele cazuri, piețele de capital subdezvoltate, pentru a debloca întregul lor potențial. Acest lucru va consolida rolul UE drept destinație pentru investiții și va transforma moneda euro într-o monedă și mai atractivă.

UE a luat deja o serie de măsuri decisive pentru crearea unei piețe unice de capital. Și totuși, trebuie să ne intensificăm eforturile și ambițiile pentru a elimina obstacolele rămase în calea finanțării transfrontaliere și pentru a permite o armonizare mai profundă. Acest lucru include o legislație mai armonizată în materie de insolvență, informații financiare mai ușor accesibile, un acces simplificat la piețele de capital, în special pentru întreprinderile mai mici, infrastructuri de piață solide și o supraveghere mai integrată a piețelor de capital.

Aprofundarea uniunii piețelor de capital necesită un efort colectiv, care implică factorii de decizie politică și participanții la piață din întreaga Uniune. Necesită o voință politică puternică și asumarea responsabilității la toate nivelurile de guvernare. Este necesar ca Parlamentul European și statele membre, reunite în cadrul Consiliului, să finalizeze de urgență negocierile cu privire la principalele texte legislative. Este nevoie de curaj și de deschidere față de schimbare.

Suntem hotărâți să realizăm progrese în acest sens.

Timpul este un factor esențial. Am realizat progrese remarcabile în direcția integrării financiare a Europei în ultimele două decenii, dar a sosit momentul să dăm dovadă de mai multă ambiție. O veritabilă uniune a piețelor de capital este realizabilă.

În deceniile următoare vom asista la cea mai mare transformare industrială a vremurilor noastre. Competitivitatea noastră pe termen lung va depinde de ea. Să ne asigurăm că dispunem de capitalul necesar pentru a o realiza.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. La ce paradigma economica total schizoida unge, ma ia groaza de ce o sa iasa… Astia inca n-au inteles Bazele.

    As mai avea de zis, dar n-am cu cine.

  2. ec inspăimântător cum progresiștii liberali cool și ioropeniști din România nu ințeleg că sub termenul „unificarea piețelor de capital” se realizează cartalizare sub egida statului și o planificare centralizată adică socialism monetar oligarhic coordonat de politruci corupți și de ECB care vă dă inflație să vă ajungă…

    asta se intamplă cand ești fanatic, ideologizat și nu vezi faptele datorită cultului UE, nu vezi că nu mai e liberalism ci socialism , ideologizare, birocratizare, pauperizare .

    să nu mai vorbim de extorcarea prin ecologism

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.