OMV Petrom, despre decizia de investiție în proiectul Neptun Deep: „Suntem foarte încrezători că vom merge mai departe”

OMV Petrom Foto: OMV Petrom

Reprezentanții OMV Petrom afirmă, referitor la o decizie de investiție în proiectul Neptun Deep de extracție de gaze din Marea Neagră, că compania este încrezătoare că va merge mai departe. Compania arată, într-un raport publicat joi, că decizia finală de investiție este planificată pentru jumătatea anului 2023.

„Este un proeict așteptat de mult și foarte interesant pentru noi, pentru partenerul Romgaz, pentru întreaga țară. În acest context al securității energetice cu atât mai mult am devenit operator. Facem tot ce se poate pentru a lua decizia finală de investiție, lucrăm și suntem foarte încrezători că vom merge mai departe”, a declarat joi Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Ea a precizat că, în ceea ce privește contractele pentru gazele extrase din acest zăcământ și aprovizionarea cu gaze, compania se va conentra pe piața din România, dar vor avea lor și exporturi.

„La Neptun Deep, România va avea o poziție de supraaprovizionare și vor avea loc și exporturi. Vrem să ne asigirăm că există infrastructura necesară ca România să devină un actor important în regiune”, a mai spus ea.

În raportul financiar publicat joi, OMV Petrom anunță, pentru anul 2023, investiții în explorare și producție „de circa 2,9 miliarde lei, incluzând Neptun Deep”.

„Valoarea investițiilor (în 2023, n.r.) este estimată să crească la circa 6 miliarde lei, cu aproximativ 70% (comparativ cu 2022, de 3,6 miliarde lei), cu investiții mai mari dedicate în principal proiectului Neptun Deep, accelerării proiectelor cu emisii de carbon reduse și zero, precum și reviziei planificate a rafinăriei Petrobrazi”, se precizează în raport.

OMV Petrom a anunțat și depunerea declarației de descoperire comercială privind proiectul Neptun Deep la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM). Această reprezintă un pas intermediar spre decizia finală de investiție, planificată pentru jumătatea anului 2023, precizează compania.

În raport, OMV Petrom susține însă că „investițiile necesită un mediu de reglementare și fiscal previzibil și stabil”.

Alina Popa, director financiar, a precizat că OMV Petrom va urmări evoluția schimbărilor legislative care vor avea loc în România în următoarele luni.

Referitor la legea offshore, care inițial a reprezentat un impediment pentru luarea unei decizii de investiție, Christina Verchere a precizat că ea „este un proces legislativ al statului român, nu al companiei”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: