Oficial turc: Există o “mare probabilitate” ca o navă care transportă cereale ucrainene să poată părăsi luni dimineață portul Odesa din Ucraina

porumb cereale Foto: Pexels

Un acord semnat între părțile beligerante ar trebui să permită Ucrainei, țară invadată de Rusia, să își exporte rezervele de grâu, transmite Lefigaro.fr. Aceasta ar fi o veste bună în lupta împotriva riscului unei crize alimentare.

Reamintim că Rusia și Ucraina au semnat vinerea trecută acorduri separate cu Turcia și Națiunile Unite, deschizând calea pentru exportul a milioane de tone de cereale ucrainene extrem de necesare – precum și cereale și îngrășăminte rusești – punând capăt unui impas din timpul războiului care amenințase securitatea alimentară pe tot globul.

Potrivit publicației franceze, purtătorul de cuvânt al președinției turce a declarat duminică că există o “mare probabilitate” ca o navă care transportă cereale ucrainene să poată părăsi luni dimineață portul Odesa din Ucraina, în conformitate cu termenii unui acord încheiat la 22 iulie cu Rusia. “Există o mare probabilitate ca prima navă să poată pleca mâine dimineață, dacă totul se va rezolva până în această seară”, a declarat Ibrahim Kalin într-un interviu acordat postului privat Kanal 7. Cu toate acestea, el a precizat că mai sunt “una sau două chestiuni care trebuie rezolvate în cadrul negocierilor cu rușii”. “Pregătirile au ajuns la un punct în care navele pot părăsi portul Odessa. Navele au fost încărcate, dar este nevoie de o bună coordonare logistică”, a adăugat el.

Reluarea exporturilor a fost, de asemenea, discutată în cadrul unei întâlniri între ministrul turc al apărării și miniștrii apărării și infrastructurii din Ucraina, a declarat duminică Ankara. “Este planificat să se înceapă transportul cât mai curând posibil”, a declarat ministerul turc într-un comunicat.

Centrul Comun de Coordonare (JCC), însărcinat cu controlul exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră, a fost inaugurat oficial miercuri la Istanbul, în conformitate cu acordurile semnate la 22 iulie. Acordul de ridicare a blocadei – primul text semnificativ care implică cele două părți de la începutul conflictului – are ca scop atenuarea unei crize alimentare globale care a dus la creșterea prețurilor în unele dintre cele mai sărace țări din lume.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: